LHD’de yeni nesil Görsel İniş Destek Sistemi

MDN İstanbul

Yerli ve yurtdışında imal edilen gemilerle giderek güçlü bir hale gelen Deniz Kuvvetleri, LHD sınıfındaki Anadolu ile gücünü bir kademe daha yukarı çıkaracak. HeliPlat Genel Müdürü Fuat Akpınar, genişleyen gemi filosunun Deniz Kuvvetleri’ne katkılarını anlattı

Donanmamız her geçen gün gücüne güç katıyor. Yurtdışında kullanılmış veya yurtdışında yeni yapılan gemiler ve Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nın sıfırdan yaptığı gemiler, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nın MİLGEM gibi bizi onurlandıran üretimleri varken, son yıllarda SSM’nin ve Deniz Kuvvetleri personelinin çabalarıyla kendi ülkemizde de sivil tersanelerde gemi inşa edilmeye başlanması gurur verici. Savaş gemisi yapmanın zorluğunu donanma personelinin gayretleri ile hızlıca üstünden atmışken devamlılığını sağlamak kaydıyla ardından lojistik gemiler yüz akıyla imal edilip teslim edilmiştir. Tabi ki bu kadar tecrübenin bir sonraki aşaması Havuzlu Çıkarma Gemisi (LHD) yapmaktır.

Anadolu ismiyle uzun yıllar hizmet edecek olan LHD, Sedef Tersanesi’nde yapımı başlamış olup çok kısa bir zamanda tamamlanması beklenmektedir. 2020’li yılların başında hizmete girmesi planlanan LHD ülkemizin coğrafi konumu ve NATO bağlantılı bir ülke olmamız sebebiyle barışta sancak göstermeli, doğal afet ve insanî yardım yapabilmesi en önemli özelliğidir. Donanmamızın Akdeniz’deki üstünlüğüne güç katacak olan LHD, Harp zamanı Amfibi Çıkarma özelliği ve hava harekatındaki üstünlüğü ile dosta güven, düşmana korku salacaktır.

İsminden anlaşılacağı gibi Havuzlu Çıkarma Gemisi, geminin kıç tarafında bulunan havuz güvertesi yeni dönemin teknik özellikleri yüksek amfibi araçlarını suya indirme, güverteye alma, bakım ve onarım yapabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca bu Amfibi araçlar, tanklarımızı da taşıma özelliğine sahip olacaktır.

LHD’nin helikopter harekatı için 6 iniş alanına (spot) sahip olmasına karşılık hangar içerisinde de bir çok helikopterin barınmasına olanak sağlamaktadır. Yüksek kapasiteye sahip gemi depolama olarak da JP5 helikopter yakıtı bulunmaktadır.

LHD içerisinde hastane, yoğun bakım üniteleri, ameliyathane, diş ameliyat üniteleri ve laboratuvarları ile kendi kendine yetebilen, personelin ve ailelerinin gözünün arkada kalmayacağı özelliklere sahiptir. Sosyal imkânları bununla kalmayıp dinlenme alanları, spor salonları, kütüphane vb. özellikleri ile personelini uzun görevlerde rahat ettirecek konfora sahip bir gemi olacaktır.

F35 Uçak kullanım konsepti LHD’yi bir üst sınıfa taşımıştır. Sınıf 1 Seviye 1 olarak imâl edilen LHD Helikoptere bakım imkânı sağlamaktadır.

Helikopter platformu aynı anda 6 adet iniş alanına gece/gündüz iniş kalkış yapabilme özelliğine sahiptir. Gece harekatları ve görüşün az olduğu zamanlarda (sis) gece görüş gözlüğü ile yapılan uçuşlar için tüm platformu kapsayacak şekilde Görsel İniş Destek Sistemi NVG (Night Vision Google) uyumludur.

Görsel İniş Destek Sistemi Uçak ve Helikopterlere görüş şartlarının uygun olmadığı ve gece durumunda emniyetli bir şekilde yakıt transferi, cephane transferi, personel transferi için kullanılmaktadır.

GLIS (Glide-slope long range Line-up İndicator System): Uçuş kontrol ve yer kontrol kulesinden kontrol edilmektedir. Helikopterleri gemiye yaklaştırmaya yarayan görsel sistemdir.

HI-HAT: Uçakların iniş maksadıyla kullanılan hoover yüksekliğini gösteren görsel yardımcıdır.

SGSI (Stabilized Glide Slope Indicatör System): Helikopterlerin platforma emniyetli bir şekilde iniş açısını gösteren görsel sistemdir.

DAPS (Deck Approach Projector Light): Yanal ve dikey yaklaşma açısını gösteren görsel yardımcıdır.

TACAN (Tactical Air Navigation System): Geminin Helikopterini, Helikopterin  gemisini tanımada kullanılan sistemdir.

Helikopter platformunda (uçuş güvertesi) aydınlatmalar, pas geçme ışıkları, her bir spotun spot ışıkları, tram line ışıkları, kenar ışıkları, trafik ışıkları, ‘center lights’, ‘drop lights’, emniyet park alanı ışıkları, platform sonu ışıkları, uçuş güvertesi ve ana bina yüzey aydınlatma ışıkları gibi görsel iniş destek sistemleri kullanılarak üst seviyede harekât düşünülmüştür.

Türk Deniz Kuvvetleri, Bosna’da, Somali’de veya dünyada kimin ihtiyacı var ise yardıma koşmuştur. LHD ANADOLU gemisi ile insani görevlerini bir üst seviyeye taşıyacak ve şanlı Türk Bayrağı ile dünyanın tüm denizlerinde bizleri gururlandıracaktır.

Bunu Paylaşın