Kuruyan Marmara Gölü’ne can suyu

MDN MEDIA

Manisa’da bulunan ve kuraklık nedeniyle kuruyan Marmara Gölü, kurtarma çalışmalarının ışığında son yağışlarla su tutmaya başladı

Ulusal öneme sahip sulak alan olarak tescil edilmiş Marmara Gölü, Ağustos 2021’de tamamen kurumuştu. Kuş cenneti olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan tepeli pelikan ile karabatağa ev sahipliği yapan göl, kuşlar tarafından terk edilirken, 7 mahalleden 2 bin kişinin geçimini sağladığı balıkçılık faaliyetleri de son buldu. Kuruyan zemininde dev yarıklar açılan gölde, çiftçiler tarım yapmaya başladı.

Türkiye’nin ilk iklim davasına konu olan göl, su tutana kadar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’ne tahsis edildi. Devlet Su İşleri (DSİ) 2’nci Bölge Müdürlüğü, gölü kurtaracak bir proje hazırladı. Proje kapsamında, Bozdağ’dan akan 25 milyon metreküp su, 15 milyon TL bedelle Ahmetli, Sart, Tabak Çayı, Kurşunlu ve Gümüş regülatörlerinden Kendirlik Besleme Kanalı üzerinden göle taşınacak.

Kurtarma çalışmaları devam ederken göl, son yağışlarla beraber su tutmaya başladı. Gölün su tutmaya başlamasIyla, kuruduktan sonra zemininde oluşan yarıklar kapandı.

‘Bu göl 45-50 günde dolacak bir yapıya sahip’

Konu hakkında konuşan Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, “Geçtiğimiz hafta 3 gün yağışımız oldu, bu göl onda bile su tutmaya başladı. Gölün etrafındaki meyve ve sebzelerin iyi olması için, balıkçıların tekrar dönerek ailelerini geçindirmesi için bu gölün canlanması gerekir. Bu göl 45-50 günde dolacak bir yapıya sahip. Hep sesleniyoruz, önemsesinler, göle değer versinler” dedi.

Göle kıyısı olan Tekelioğlu Mahallesi Muhtarı Selim Selvioğlu ise şunları söyledi:

Gölden geçim sağlayan insanlar, gölün kurtarılmasını istiyor

Son yağışlardan sonra gölümüz su tutmaya başladı. Bozdağ’dan yapılan yeni projeyle gölümüz en kısa zamanda eski güzelliğine kavuşacak. Yöre halkı olarak gölün su tutmasını ve geçimini sağlayan insanların bir an önce işlerine dönmelerini, balıkçılığımızın devam etmesini istiyoruz. Göl olmayınca zeytinliklerimizi don vurmaya başladı. Eskiden böyle bir şey olmazdı. Göl dolduktan sonra inşallah bu don olayı da olmayacak. İnşallah eski günlerimize kavuşacağız.

‘Bozdağ’dan boşa akan suyu bu göle akıtsalar bir haftada dolar’

Konuyla ilgili yorum yapan bir diğer isim olan Gölmarmara Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Rafet Kerse, “Mücadeleyi bırakmıyoruz, Gölmarmara’da ‘Kurumayacağım’ diye direniyor. Bu son yağışlardan sonra Gölmarmara Gölü’nde belirli bir seviyede su var. Yani olmayacak bir şey değil sadece bu yağışlarla su tutmaya başladı. Yani buna en ufak bir destek çıkılsa, göl canlanacak. Bir türlü derdimizi anlatamıyoruz. Bu gölü yok etmekle ne geçecek ellerine? Onu da bilmiyoruz. Yani şuraya milyonlarca dolarlık belki masraf yapılıyor. Şu an yeşil olduğu için su gözükmüyor gibi ama bayağı bir su var. Yetkililere seslenip, ‘Gölmarmara gölünü kurutmayın’ diyorum. Bozdağ’dan boşa akan suyu bu göle akıtsalar bir haftada dolar. Kuraklık var, önümüzdeki yıllar daha da kuraklık olacak diyoruz fakat boşa giden su ile bu gölü canlandıramıyoruz. Bu gölün yeniden eski günlerine kavuşmasını istiyoruz” dedi.

DHA

Bunu Paylaşın