Küresel piyasalarda ABD’nin enflasyon verisi bekleniyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalar, bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verisi öncesinde artan belirsizliklerle negatif seyrediyor.

ABD’de devam eden enflasyon ve resesyon ikilemi varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.

Gözler ABD enflasyon verisinde
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ultra şahin duruşunu ne kadar daha sürdüreceğine ilişkin belirsizlikler risk iştahını törpülerken ülkede bugün açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Fed’in politika adımlarına yönelik yatırımcı beklentilerini şekillendireceği öngörülüyor.

Enflasyon verisi Fed’in yönünü belirleyecek
Geçen hafta açıklanan iş gücü piyasası verilerinin beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşmesi, Fed’in enflasyonla mücadelede güçlü adımlar atmaya devam edebileceği beklentisini öne çıkarırken bugünkü enflasyon verilerinin ardından Fed’in olası politika adımlarına ilişkin belirsizliklerin azalması bekleniyor.

ABD tahvil piyasalarında terse dönen getiri eğrisi belirginleşmeye devam ederken ülkenin resesyona gireceğine yönelik fiyatlamalar da güçleniyor.

Para piyasalarında söz konusu enflasyon verisi öncesinde Fed’in politika adımlarına yönelik beklentilerde değişiklik gözlenmezken bankanın eylül toplantısında yüzde 68 ihtimalle 75 baz puan faiz artırması bekleniyor.

Avrupa’da doğal gaz planı yürürlüğe girdi
Avrupa tarafında dün pay piyasaları karışık bir seyir izledi. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Rusya’dan akışın kesintiye uğraması ihtimaline karşı hazırladıkları doğal gaz tüketimini yüzde 15 azaltma planı yürürlüğe girdi.

Enerji arz krizi bölgeye ilişkin risklerin başında gelmeye devam ediyor. Bugünden itibaren bölge ülkelerinin açıklamaya başlayacağı enflasyon verileriyle birlikte piyasalarda oynaklığın artması bekleniyor.

Teknoloji hisselerinde sert düşüş
Asya borsaları, ABD ile Çin arasındaki gerilimin artabileceğine ilişkin endişelerle yeni güne satıcılı başlarken teknoloji hisselerindeki sert düşüşler dikkati çekiyor.

Çin’de temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 2,7 ile beklentilerin altında kalsa da son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 4,2 artış kaydetti. Japonya’da ise ÜFE, temmuzda yüzde 8,6 artarak tahminleri aştı.

Borsa İstanbul düşüşe geçti
Yurt içinde, dün gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2.807,21 puana geliştiren BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen satışlarla düşüşe geçerek günü önceki kapanışının yüzde 0,35 altında, 2.785,16 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,22 azalışla 17,90’dan kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,92 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
09.00 Almanya, temmuz ayı TÜFE
10.00 Türkiye, haziran ayı işsizlik
15.30 ABD, temmuz ayı TÜFE
17.00 ABD, haziran ayı toptan eşya stokları
18.00 Fed, Evans konuşma
21.00 Fed, Kashkari konuşma

AA

Bunu Paylaşın