Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) mühendislik öğrencilerinin kurduğu ve geçen yıl Türkiye birinciliği, bu yıl ise dünya ikinciliği kazanan Creatiny İnsansız Suüstü Aracı Takımı, 2024’te yapılacak olan otonom gemi yarışması Njord Challenge’a hazırlanıyor
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nde Dr. Öğretim Üyesi Rafet Çağrı Öztürk danışmanlığında, farklı mühendislik bölümü öğrencilerinden oluşan Creatiny İnsansız Suüstü Aracı Takımı 2022 ROBOİK Otonom İnsansız Suüstü Araçları Prototip Yarışması’nda, Lina adlı, kayıcı gövdeli gemi prototipi ile Türkiye birincisi olurken, İnsansız Elektrikli Gemi Projesi kapsamında, 7 ayın sonunda ürettikleri deniz aracı ile ABD’de düzenlenen 13’üncü RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Suüstü Araç Yarışması’nda dünya ikincisi oldu.
Yeni hedef, 2024’te Norveç
Savunma sanayisinde kullanılmak üzere üretilen araçlar dışında, çevre temizliği ve arama kurtarma görevlerinde kullanılacak araçlar da üreten takımın yeni hedefi ise, 2024’te Norveç’te düzenlenecek olan Njord Challenge’a katılmak.
Takım, ROBOİK Yarışması için bir araya geldi
KTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi Kemal Aybars Işık, AA muhabirine takımın 2022’de katıldıkları ROBOİK Otonom İnsansız Suüstü Deniz Aracı Prototip Yarışması için bir araya geldiğini ve birinciliklerinin üzerine ABD’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Suüstü Araç Yarışması’na davet edildiklerini aktardı.
RoboBoat yarışmasında dünya ikinciliği alan deniz araçlarını tanıtan Işık, sözlerine şu şekilde devam etti:
Sivil alanlarda da kullanılabiliyor
Gemimiz otonom şekilde çalışmakta. Otonom sistemleri, görüntü işleme yöntemleriyle çalışıyor. Ön tarafında bir tane zed kamerası bulunmakta. Zed kamera sayesinde hem görüntünün şeklini hem renklerini algılayarak, o renklere ve şekillere göre yapması gerekenleri kendisi belirleyip yapıyor. Bizim başlangıçta amacımız savunma sanayine uygun otonom bir suüstü aracı üretmekti. Daha sonrasında sivil alanlarda da kullanmaya başladık. Mesela bir sel baskınında önceden sel bölgesine giderek orada yaşayan bir canlı olup olmadığını erkenden tespit edebilmektedir. Aynı zamanda denizlerde ve gemilerde yaşanan kazalar sonucunda yaşanan yangınlara ilk müdahaleyi de gemimiz ile yapabilmekteyiz. Hızlı müdahale yeteneği sayesinde erken müdahale yaparak, olayların büyümesini engelleyebiliyoruz. Aynı zamanda gemimiz denizlerde ve okyanuslardaki çöpleri kendisi tespit edip toplama özelliği de göstermekte.
Norveç’te hedef birincilik
Işık, Norveç’te katılmaya hazırlandıkları proje için ise, “Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birincilik alarak ülkemizi uluslararası alanda tanıtıp ön plana çıkartmak istiyoruz. Ondan sonraki süreçte ülkemizin otonom denizcilik sektöründe daha da ilerlemesi adına projelerimizi geliştirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ticaretleştirme çalışmaları başladı
Araçlarının kullanım alanını balıkçılığa da genişletmek istediklerini belirten Işık, ticaretleştirme noktasında da çalışmalara başladıklarını ifade etti.
AA