Kraliyet Donanması’ndan yapay zekâ temelli savunma sistemi yatırımı

MDN İstanbul

Kraliyet Donanması

İngiliz Kraliyet Donanması yapay zekâ temelli savunma sistemlerinin onarımı ve sürdürülebilirliği adına Thales isimli yüklenici şirket ile 15 yıllık bir anlaşma imzaladı. Anlaşmanın değeri ise 2.3 milyar dolar…

Kraliyet Donanması filolarındaki yapay zekâ temelli savunma sistemlerinin bakımı için savunma yüklenicisi Thales şirketi ile 2.3 milar dolarlık bir anlaşma imzaladı. 15 yıllık anlaşma süresi boyunca şirket, filolardaki yapay zekâ teknolojilerinin bakım görevini üstlenecek. Proje, İngiliz Donanması’nın “büyük veri” yatırımlarının bir ayağı olarak göze çarpıyor.

Ülke genelinde 450 kişilik istihdam hedefleyen proje ile gemi onarım sürelerinin de kısalması öngörülüyor. Onarım sonrası geri dönüşü 100 güne, yedek parça tedariki için gereken sürenin 44 güne ineceğini ifade eden şirket bu sayede güvenilirliğin yüzde 10 arttığını ifade etti. Yüklenici firma Thales’e göre işin sırrı veriye dayalı karar vermekte.

Yazılım sistemlerinin yanı sıra anlaşma aynı zamanda yeni liman tesislerine dair olanakları da içeriyor. Anlaşmaya göre Kraliyet Donanması için Devonport, Faslane, Portsmouth ve Bahreyn gibi yerlerde fiziksel onarımlar için yeni tesisler kurulacak ve bu işlemleri de Donanma adına Thales şirketi üstlenecek.

Thales Birleşik Krallık Yönetim Kurulu Başkanı Alex Cresswell görüşlerini “Bu, giderek istikrarsızlaşan bir dünyada Kraliyet Donanması’nı denizde tutmaya yardımcı olan Thales çalışanlarının, mühendislerinin ve destek personelinin üçüncü nesli olacak” sözleriye ifade etti.

Anlaşma, Tip 23 ve Tip 45 suüstü muharip gemileri, Sandown ve Hunt MCM gemileri ve servisin denizaltı filosundaki ekipmanlara ait teknik desteği kapsarken, mayın tedbirleri programı, Tip 26, Tip 31 ve yeni Dreadnought denizaltıları da bu platformlar faaliyete geçtikçe desteklenecek. Anlaşma dâhilinde bakımı desteklenen yüksek teknoloji ürünü ekipmanlar arasında sonar sistemleri, periskoplar, denizaltı direkleri ve elektronik harp ekipmanları yer alıyor. Aynı zamanda filoda yer alan ekipmanların tamamına yakını Thales şirketi tarafından orijinal olarak üretilen ürünlerden oluşuyor.

The Maritime Executive

Bunu Paylaşın