Koç Üniversitesi Türkiye’nin denizcileşmesine katkıda bulunacak

MDN İstanbul

Koç Üniversitesi bünyesinde, ülkemiz denizciliğine katkı sağlayan temel alanlarda hedef, politika ve strateji belirlenmesi amacıyla Denizcilik Foru’mu kuruldu. Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’nun kuruluşu çerçevesinde değerlendirmede bulunan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Avrupa- Atlantik bloğu ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede, bu tür düşünce kuruluşlarının faaliyet gösterdiğini ve bir ülkede denizciliğin bütüncül analizini yapan düşünce kuruluşları ve akademik yapıların olması gerekliliğini vurguladı.
Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu, denizcilik alanında yürütülen çalışmaların üniversite bünyesinde bir bütün olarak ele alınması amacıyla oluşturuldu. Direktörlüğünü Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in yapacağı Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’nun kurulması çerçevesinde düzenlenen toplantıya, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Umran İnan, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu Direktörü Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ve Forum’un Danışma Kurulu üyeleri katıldılar.

Rahmi Koç: Düşünce
kuruluşları gelişmede önemli
Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi M. Koç: “Forum denizcilik alanında tüm stratejik, ekonomik, sosyal ve kültürel alanları bir bütün olarak ele alacak” diyerek denizcilik alanında çalışmalara her daim çok önem verdiğinin altını çizdi. Rahmi M. Koç, bir ülkede denizciliğin bütüncül analizini yapan düşünce kuruluşları ve akademik yapıların olması gerekliliğine değindi. Özellikle “denizcileşmiş” ve deniz uygarlığı cephesinde yerini almış başta Avrupa- Atlantik bloğu ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede, bu tür düşünce kuruluşlarının faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Rahmi M. Koç, “Ülkemizde denizcilik faaliyetleri ve su varlıklarımızın korunması ve kirlilikle mücadelede epey yol alındı. Bu alanda yapılacak daha çok çalışma var. Dolayısıyla ülkemizde denizcilik yaklaşımını daha üst bir çerçeveden ele alacak platformların artmasını ümit ediyorum” dedi.
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Umran İnan: “Forum kaynak sahipleri, girişimciler ve karar vericilere akademik seçenekler sunabilecek.” Prof. Umran İnan, Türkiye’de denizcilik alanında çeşitli kurum ve kuruluşlarda yürütülen çalışmaların bir çatı altında toplanması gerekliliğinden yola çıkarak üniversite bünyesinde Türkiye’nin ilk Denizcilik Forumu’nu hayata geçirdiklerini söyledi. Umran İnan şöyle devam etti: “Forum ile Türk denizciliğine katkı sağlayan temel alanlarda hedef, politika ve strateji belirlenmesine katkı sağlamayı amaçladık. Kaynak sahiplerine, girişimcilere ve karar vericilere akademik seçenekler sunabilecek; deniz jeopolitiğiyle denizciliğin tüm alanlarını bir arada değerlendirebilecek bir düşünce kuruluşu işlevini de göreceğine inanıyoruz. Faaliyete geçmesiyle denizcilik alanındaki çalışmaların yeni bir ivme ve perspektif kazanmasını da umuyoruz” dedi. Umran İnan Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’nun üniversitedeki farklı disiplinlerden gelen bilim insanlarının ortak çalışma yürütme imkânı sunacağını sözlerine ekledi.

Cem Gürdeniz: “Denizciliğin
gelişimine katkı sağlayacağız.”
Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu Direktörü Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, “Ülkemizde ilk kez bir üniversite bünyesinde denizcilik gücünü her alanda bütüncül bir perspektifle araştıracak ve yeni fikirler üretecek bir düşünce platformu hayata geçiriliyor” dedi. Cem Gürdeniz, denizciliği ilgilendiren her alanda Forumun bölgesel, kıtasal ve küresel gelişmeleri takip etmesi sayesinde dış ilişkiler, savunma, güvenlik, ekonomi ve sosyokültürel politikalara yön verecek akademik tavsiyelerde bulunulmasının da hedeflendiğini de aktardı.
“Denizcileşmek iddialı bir hedeftir. Uzundur, zordur, yorucudur. Emek ve akıl yoğundur. Zira bilgiye, üretime, teknolojiye, yatırıma, işletmeye ve sürekli büyüme ve büyütmeye dayanır. Ancak başarıldığında ödülü çok büyüktür. Güvenliğin yanı sıra inanılmaz bir istihdam ve katma değer fırsatıdır. Dolayısıyla refah ve mutluluk getirir. Bugünün batı dünyası bu başarının en güzel örneğidir. Ülkemizde de seçilmiş alanlarda dünya çapında denizcilik başarıları bizleri cesaretlendirmektedir.”
“Bu forumun da katkısıyla gelecekle ilgili hayaller kuruyoruz. Bunların arasında; Mavi vatanımız yani deniz yetki alanlarımız ve deniz çıkarlarımızla ilgili bir uluslararası sorunda Türk halkının tek yürek olduğunu ve Anadolu’nun deniz ticaret rotaları üzerinde Avrasya’nın lojistik kapısı olduğunu hayal ediyorum. Ayrıca, 8333 kilometrelik kıyılarımızda mevcut liman şehri ve 175 liman arasında yolcu ve yük taşımacılığının ağırlıklı olarak deniz yolu ile yapıldığını; İstanbul’da bir gündeki 14 milyon yolcu hareketinin yüzde 3’ü yani 350 bini yerine daha fazlasının denizi kullandığı; Türk kruvaziyer gemilerinin Karayip’lerden Norveç fiyortlarına bayrak dolaştırdığını; Türk tersanelerinin dünya pazar payını artırdığını her türlü ticaret gemisi ile savaş gemisini, açık deniz petrol ve doğal gaz platformunu Türk klaslamasında tasarım ve inşa ederek ihraç ettiğimizi hayal ediyorum. Yat ve gezi tekneleri tasarım, üretim ve ihracında dünya lideri olduğumuzu; Türk balıkçı gemilerinin tüm dünya denizlerinde ağ attığını; Fert başına balık tüketiminin altı kilodan Avrupa ortalaması olan 26 kiloya çıktığını; Türkiye’de halkın çoğunluğunun yüzme bildiğini; halen 2218 kişiye bir amatör denizci teknenin düştüğü ülkemizde bu sayının büyük bir sıçrama yaptığını; amatör denizci ehliyetine sahip olanların sayısının milyonlara eriştiğini; olimpiyatlarda su sporlarında çoğunluk madalyaların sporcularımız tarafından paylaşıldığını; Türk denizicilik okullarının dünyanın en iyileri arasında yer aldığını ve hepsinin yelkenli okul gemisine sahip olduğunu; her liman şehrinde bir denizcilik müzesi ve akvaryum olduğunu; uluslararası denizcilik örgütlerinde genel sekreter veya başkanların Türk olduğunu hayal etmeden olasılıkların heyecanını yaşayamayız.
Hayal etmeden yaratamayız. Hayal etmek planlamanın bir parçasıdır. Bunları eylemle birleştirmek adına Koç Üniveristesi Denizcilik Forumu’nun önemli bir rol oynayacağına ve büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Bunu Paylaşın