Kıran: Adet bazında gemi inşada dördüncü sıradayız

MDN İstanbul

Deniz Ticaret Odası bünyesinde Turyol teknesinde düzenlenen Boğaz gezisinde İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ekonomi basını ile bir araya gelerek, sektöre ilişkin soruları yanıtladı.

Düzenlenen basın toplantısında Tamer Kiran ve DTO heyeti katıldı. Konuşmasında İMEAK DTO’nun kuruluş sürecinden bahseden Kıran, “Dünya ticaretinin 2018 verilerine göre yüzde 83’ü deniz taşımacılığı ile gerçekleştirilmekte. Ülke dış ticaretinin yüzde 89’u ise deniz ticareti ile yapılmakta. Bin groston ve üzeri gemilerden oluşan dünya filosu 1,9 milyar dwt. Türk filosu ise 28,5 milyon dwt ile 15’inci sırada yer alıyor. Bu da deniz taşımacılığının ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sektörümüzün ülke ekonomine katkısı, resmî verilere göre 17, 5 milyar dolar. Ancak yabancı bayraklı gemilerden elde edilen navlunlar da hesaplandığında bu rakam yaklaşık 20 milyar doları buluyor.

Gemi inşa konusunda adet bazında dünyada dördüncü sıradayız, bu gemilerin büyük bölümü römorkör ve yolcu feribotlarından oluşuyor. Ancak tonaj bazında gerideyiz. Tamir bakım konusunda ise ülkemiz önemli bir yere sahip, 2018’de 22 milyon dwt tamir bakım yapıldı ve bunun ülke ekonomisine getirisi ise 600 milyon dolar.

83 adet marine bağlama bölgemiz bulunuyor. Toplamda ise 27 bin 300 bağlama kapasitemiz bulunuyor. Askeri gemilerde yüzde 70’lere varan bir milli üretim oranına sahibiz. Şu anda deniz savunma alanında başka ülkelere ihraç edilmek üzere devam eden 11 askeri platform projesi var” dedi.

Bunu Paylaşın