Karadeniz’de doğalgaz keşfi

MDN İstanbul

Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz’de yürüttüğü çalışmalar neticesinde Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düzenlediği basın toplantısında, ”Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Daha önce Tuna-1 diye adlandırılan bu alanı Sakarya gaz sahası olarak isimlendirdik. Keşif alanında gereken tüm test, analiz ve mühendislik çalışmaları tamamlanmış durumda. Kuyudan elde edilen veriler aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteriyor. Yapılan bu keşif çok daha zengin bir kaynağın ufak bir parçasıdır. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecektir,” dedi.

Fotoğraf: TRT Haber

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak maddi ve manevi sıkıntılar çektiğini belirten Erdoğan, ”Artık geleceğe daha güvenle bakacağımıza inanıyoruz. Bu operasyon tamamen milli imkânlarla gerçekleştirildi. Şimdiki safhada tespit kuyuları açmaya başlayacak, ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Doğalgazın yüzeye çıkarılması ve sisteme aktarılması işlemleri ile birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız. Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmak,” şeklinde konuştu.

Erdoğan: Belki yeri gelecek pas edeceğiz

Benzer şekildeki müjdeli bir haberi Akdeniz’de de beklediklerini aktaran Erdoğan, ‘‘Kanuni gemimiz de devreye girdiği zaman Karadeniz’de sadece Fatih’le değil Kanuni ile de yola devam edeceğiz. Belki yeri gelecek pas edeceğiz. Doğu Akdeniz’de farklı adımlar atacağız, farklı çalışmalar yapacağız, yani biz doğal gazda da, petrolde de varız diyeceğiz,’’ dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak (Önceki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı) ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinin üzerinden görüntülü olarak toplantıya katıldılar ve çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.

Yapılan keşif ile birlikte cari açık konusunun ülkemizin gündeminden kalktığını belirten Albayrak, ‘‘Türkiye yılda ortalama 40 milyar dolarlık enerji ithalatı yapan bir ülke. Bugünden itibaren ülkemizdeki cari açığı değil cari fazlalığı konuşacağımız, döviz fazlasını konuşacağımız yeni bir dönemin de başladığını görmüş olduk. Türkiye artık yeni bir döneme giriyor. Artık ne doğu ne batı yeni eksen Türkiye sürecine giriyoruz, ’dedi.

Tuna-1 kuyusunda deniz seviyesinden 3 bin 500 metre aşağıya indiklerini aktaran Dönmez, ‘‘Buradaki denizin derinliği 2 bin 100 metre. Yaklaşık 1400 metre de karada ilerledik. 500 metrelik bu rezervde gazla buluştuk. Sondaja 1 hafta – 10 gün ara verdik ve testlerini gerçekleştirdik. Buradaki işlemimiz henüz bitmedi. Yaklaşık bin metre daha aşağıya ineceğiz. Elimizdeki veriler bize aşağıda benzer yapılarda iki katmanın daha bulunduğunu ve dolayısıyla kuvvetle muhtemel oralarda da gaz kaynağına ulaşacağımızı gösteriyor. Şu anda içerisinde bulunduğumuz saha 250 km2. Bu bölgede yeni tespit kuyularımızı açacağız ve Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında vatandaşımızı kendi doğalgazımızla buluşturacağız,” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın