Karadeniz zirvesinden önce gala yapıldı

MDN İstanbul

4. Karadeniz Ülkeleri Teknik İş Birliği Komitesi büyük toplantı öncesi ABS’in Adile Sultan Sarayı’ndaki geleneksel gala yemeğinde buluştu

Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler; Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya ve misafir ülke Azerbeycan’dan gelerek bölgenin gemi inşaatı ve denizcilik endüstrisine yön veren komite üyeleri gala sonrası 19 Kasım’da İstanbul Marriott Hotel’de buluştu. ABS’in düzenlediği gala yemeğinin açılış konuşmasını yapan ABS Türkiye Ülke Müdürü Seyfettin Tatlı dünyada klas kuruluşu olarak öncülük yapan ABS’in gerçekleştirilen Karadeniz Teknik İş Birliği Komitesi’nin amacının en başta Türkiye olmak üzere Karadeniz ülkeleriyle denizcilik alanında iş birliği sağlamak olduğunu dile getirdi. Tatlı, toplantının temel hedeflerinin başında bölgesel sorunları tartışarak, yeni regülasyonları, kuralları irdeleyerek bölge katılımcılarından alınacak tavsiye ve fikirler doğrultusunda IMO ve IACS platformlarında Karadeniz Bölgesi’nin varlığını ve etkinliğini  kuvvetlendirmek olduğunu söyledi.

Türkiye Güney Avrupa’da
Tatlı’nın konuşmasının sonunda tanıttığı ABS Avrupa Bölgesi’nin yeni başkanı ve CEO’su Todd Grove ise Avrupa için Türkiye’nin ve gelişmekte olan Karadeniz Bölgesi’nin çok önemli olduğunu belirtti. Grove, ABS’in Türkiye ve bu bölgeye daha iyi hizmet verebilmek ve sektörel gelişime daha fazla katkıda bulunmak için ABS Türkiye’yi merkezi Pire’de olan Doğu Avrupa bünyesinden ayırdıklarını ve ABS Güney Avrupa adı altında oluşturulan yeni bölge içine aldıklarını bildirdi.
Komite toplantısında bölge sorunları ile birlikte dünya genelindeki yeni inşa projelerindeki gelişme tartışıldı. Gemi inşa sektöründe bu yıl önceki senelere göre yüzde 20 gibi gerilemenin olduğu dile getirilirken, önümüzdeki yıllarda bu trendin çok değişmeyeceği belirtildi. Toplantıda son beş yıl içinde dünya genelinde sadece bin 300 gemi hurdaya ayrılırken, önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu miktarın gross tonaj bazında 102 milyon GT olarak tahmin edildiği ve bunun da yeni bir talep açacağ› açıklandı.
Toplantıda ayrıca dünya genelindeki gemi inşası ve denizcilikteki ekonomik bakışın yanında yeni yürürlüğe giren çevre kuralları (Marpol VI Compliance, Ballast Water Management, Ship Recycling, GHG Reductions, Asbestos Free, Sulphur Content Limits, Nox Emission Limits) ile birlikte yeni SOLAS / ILO regülasyonları ve bunların uygulama yöntemleri tanıtıldı. ABS’in geliştirdiği “Inspection Grading Criteria for Hull Inspection and Maintenance Program”ın üzerinde durulduğu toplantıda Seyfettin Tatlı “Türkiye Ofisi olarak sanayimizi geliştirmek için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz ve  denizcilik camiamızdan gelen teknik anlamdaki her soruna yardımcı olmak  üzere ABS Türkiye Ofisi olarak son derece iyi eğitimli ve tecrübeli surveyor ve plan onay ofisindeki mühendis kadrosu ile hazırız” dedi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın