“Karadeniz Holding Dünya’da birincidir”

MDN İstanbul

Karadeniz Holding’in Sedef Tersanesi’nde inşa ettirdiği Powership’ler “yüzen dev elektrik santralleri” Ayşegül Sultan ve Zeynep Sultan Gana Cumhuriyeti ve Endonezya’ya  teslim edilmek üzere yola çıktı.
Sedef Tersanesi’nde düzenlenen Karadeniz Powership uğurlama törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Gana Enerji Bakanı Kwabena Donkor, Karadeniz Holding CEO’su Orhan Remzi Karadeniz, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Endonezya Enerji Bakanlığı yetkilileri, Irak Enerji Bakanlığı temsilcileri, Lübnan Enerji Bakanlığı temsilcileri, Karadeniz Holding ve Sedef Tersanesi çalışanları ile birlikte çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Gana Cumhuriyeti’ne gidecek olan 159 metre boyundaki Ayşegül Sultan gemisi 235 megavatlık bir güce, Endonezya’ya gidecek olan Zeynep Sultan gemisinin de 125 megavat güce sahip olduğu belirtilirken, gemilerin seyrini tamamladıktan sonra bir ay içinde gittikleri ülkelerde elektrik enerjisi sağlamaya başlayacağı ifade edildi.
Powership gemilerinin uğurlama töreninde bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, elektrik üretmek üzere Gana’ya ve Endonezya’ya gidecek olan gemilerin Türkiye’yi gururlandırdığını ifade ederken yüzer enerji santrallerinin gelecekte çok daha önem kazanacak bir teknolojik gelişme olduğunu kaydetti.
Devlet olarak her vatandaşınıza enerji sağlamak durumundasınız. Enerji sağlamanın en uygun yolu da  burada gördüğümüz teknoloji sayesinde, mobil, taşınabilir enerji sayesinde. Karadeniz Holding gerçekten dünyada 1 numara olmayı hak etmiştir ve 1 numaradır. Sedef Tersanesi de bu yüksek teknoloji gemileri inşa ederek büyük bir işe imza atmıştır. Gelecekte özellikle enerji erişiminde sıkıntı yaşayan Sahra altı Afrika ülkelerinde bu gemilere talebin çok daha artacağına inanıyorum. O bölgede 1,3 milyar insan yaşıyor ve 900 milyonu enerjiye erişemiyor. Bugün Karadeniz Holding’in yapmış olduğu, mobil çözümlerle insanlara enerjiye erişim imkanı sağlamak.
Ayrıca en son yaklaşık kırk yıl önce bir tersaneyi ziyaret etmiş bir mühendis olarak Türk tersanelerinin geldiği noktaya şaşırdığımı ve gurur duyduğumu vurgulamak istiyorum.”

Filomuzda 1500 MW’lik 9
powership bulunuyor
Karadeniz Holding CEO’su Orhan Remzi Karadeniz de yaptığı konuşmada “1500 megavatt enerji üreten toplam 9 gemi ile dünyanın tek enerji gemisi filosuna sahip şirket olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
“Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese, tedarikçilerimize ve iş ortaklarımıza teşekkür ediyorum. Bugün burada yaratıcılığından, tasarımına, mühendisliğinden, inşasına kadar Türkiye’de üretilen iki enerji gemimizi Gana ve Endonezya’ya uğurlamanın heyecanını yaşıyoruz. Gemilerimiz gittikleri ülkelerde hastaneler, okullar, evler ve fabrikaları elektriğe kavuşturmakta, dost ülkelerimizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle Karpowership Projemizi, Dostluk Enerjisi (Power of Friendship) olarak da adlandırıyoruz. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese, tedarikçilerimize ve iş ortaklarımıza teşekkür ediyorum.  Şirketimiz hem yurt içinde hem de yurt dışında enerji yatırımlarına devam edecek.
235 MX enerji üreten Karadeniz Powership Ayşegül Sultan Gana ile yaptığımız 450 MW’lik anlaşmanın ilk gemisi. Bu şekilde Gana’nın elekrik üretimini  yüzde 22’sini Powershipler ile sağlamış olacağız.
125 MW üretim kapasitesine sahip Karadeniz Powership Zeynep Sultan Endonezya’ya teslim edeceğimiz toplam 540 MW’lik elektrik üretiminin ilk gemisi.
Şu an Irak’ın güneyinde Basra Körfezi’nde çalışan 4 Powership gemimiz Irak’ın elektrik üretiminin yüzde 15’ini, Lübnan’da 2 Powership gemimiz ise Lübnan’ın elektrik üretiminin yüzde 27’sini karşılıyor.
Bugünkü törende tamamlandığında dünyanın en büyük enerji gemisi olacak 300 metre boyundaki 460 MW elektrik üretim kapasitesine sahip Karadeniz Powership Orhan Ali Khan gemisinin kaynak törenini yapıyoruz.
Hedefimiz 6 bin MW’den fazla üretim kapasitesine sahip toplam 20 gemi daha inşa etmek.”
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı ve Sedef Tersanesi sahibi Metin Kalkavan da Karadeniz Holding’in Türk denizcilik sektörüne güç kattığını belirterek, projelerin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Türk gemi inşa sektörünün hak ettiği ilgi ve desteği göremediğinin altını çizen Kalkavan, bu konuda atılacak adımlarla Türk tersanelerinin ülkeye çok büyük bir katma değer sağlayacağını ifade etti.
Törende daha sonra enerji gemilerinin uğurlanması dolayısıyla kurdele kesildi. Bakan Alaboyun ve diğer katılımcılar ile basın mensuplarına gezdirilen enerji gemilerinde, Karadeniz Holding yetkilileri tarafından Karadeniz Powership projesine ilişkin bilgi verildi.

Powership Orhan Ali Khan’ın da ilk kaynak töreni yapıldı
Konuşmaların ardından, tamamlandığında “dünyanın en büyük enerji gemisi” olacağı belirtilen Karadeniz Powership Orhan Ali Khan’ın da ilk kaynak töreni yapıldı. Bakan Alaboyun ve diğer ilgililer baretlerini takarak kaynak yaptı.
Törende aktarılan bilgilere göre, Karadeniz Powership Orhan Ali Khan, inşası sona erdiğinde, 460 megavat kapasitesi ve 300 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük enerji gemisi olacak. Geminin 2016’nın ikinci yarısı başında tamamlanması planlanıyor.

Bunu Paylaşın