Kanalizasyon suları Tunca Nehri’ne akıyor

MDN İstanbul

Edirne’nin su kaynaklarından biri olan Tunca Nehri, şehrin kanalizasyon sularıyla kirletiliyor. Edirne Belediyesi’nin 2018 yılından beri yapımı devam eden ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin açılamaması sonucunda atıklar, Tunca Nehri’ne akıyor.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, “24 mahallenin kanalizasyonu, kimyasal atıkları, var olan bütün atıklar, Tunca Nehri’ne akıtılıyor. Oradan Meriç Nehri’ne karışabiliyor. Genel olarak nehirlerimiz, kanalizasyonlar için çöplük haline geldi. Kirlettiği alan çok yüksek. İnsan sağlığına zararlı. Doğanın bir yıkımı” dedi.

Eren, “Nehirlere kentlerin kanalizasyonunu akıtmak çok eski bir yöntem ama artık çevre bilinciyle yerel yönetimler ileri biyolojik arıtma sistemleri kurmaya başladı. Edirne’mizin de en sona kalan kentlerden olduğunu biliyoruz. Kentimizde 24 mahallenin kanalizasyonu, kimyasal atıkları, var olan bütün atıklar Tunca Nehri’ne akıtılıyor. Oradan Meriç Nehri’ne karışabiliyor.

Genel olarak nehirlerimiz, kanalizasyonlar için bir çöplük haline geldi. 2017 yılında arıtma tesisi içinişlem başlamış, İller Bankası’ndan ihaleye çıkılmış ama 2018’de başlayan inşaat hala devam ediyor. Üzerinden 4 seneyi aşkın zaman geçti. Bu aslında çok önemli bir şey. Bir an evvel yapılması gereken bir şey. Pandemi girdi diye açıklamalar yapılsa da bu ihmal edilecek bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Edirne’de önemli su kaynaklarından biri olan Tunca Nehri, kentin kanalizasyon atık sularıyla kirletiliyor. Edirne Belediyesi’nin 2018 yılından bugüne yapımı devam eden ileri biyolojik atık suarıtma tesislerinin açılamaması nedeniyle atıklar, Sarayiçi mevkisinden açık şekilde Tunca Nehri’ne bırakılıyor.

DHA

Bunu Paylaşın