Ulaştırma Bakanı Yıldırım söz verdi: “Kredi garanti”

MDN İstanbul

Bakan yüreklere su serpti

1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla Deniz Ticaret Odası’nda yapılan kutlamaya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, denizcilik sektörünün özel olduğunu ve bu özelliğinden dolayı teşvik paketine alınmadığını söyledi. YIldırım, sektörün “kredi garanti fonu” ile destekleneceğini söyleyerek kara gün dostu olduklarını vurguladı ve kredi müjdeleri verdi.
Ulaştıma Bakanı Binalı Yıldırım, yaptığı konuşmada sektöre hükümet olarak ayrı bir önem verdiklerini ve denizcilik sektörünün üzerinde detaylı çalışma gerektiren bir sektör olduğunu söyledi. Denizcilerin sektörel tedbir paketinin içerisinde yer almamasının nedenini “Denizcilik sektöründen bazı kuruluşlar büyük işlere girmişlerdir. Kriz nedeniyle  büyük yükümlülük altında kalınmıştır. Bunun atlatılabilmesi için de kamunun üzerine düşen görevi yapması gerekir. Yeni teşvik ve tedbirlerin açıklanmasında denizcilik sektörünün zikredilmemesi hiçbir şeyi değiştirmez. Çünkü denizcilik, hükümetlerin gündeminde ayrı bir madde olarak yer almaktadır. Teşvikler ve tedbirler bölgesel ve ürün bazında kobileri de kapsayacak şekilde ülke çapında bir uygulamadır. Sektörün tedbir paketinin içerisinde yer almamış olması denizciliğe verilen özel önemi göstermektedir” sözleriyle açıkladı.
Denizcilerin, kriz nedeniyle yapımı yarım kalan gemilerin tamamlanması ve sektörün canlandırılması konularında talepleri özel tedbir paketinin en önemli maddelerinin başında geliyor. Hükümetin desteğiyle hem istihdama hem de tersanelerin çalışmasına imkan vererek yaşanılan sıkışıklık da giderilmiş olacak. Bakan Yıldırım, yapılacak olan ekonomik koordinasyon toplantısı kapsamında, denizcilerin ve DTO’nun katılımıyla, talepleri karşılayacak tedbirlerin gözden geçirileceğini ve en büyük problem olan kredi probleminin ‘kredi garanti fonu’ vasıtasıyla çözüleceğini söyledi.
Fonun amacı, bankalara karşı teminat eksikliğini yüzde 60 oranında karşılamak ve uygulanan faizlerin de projeye göre değişmekle beraber yarısına kadar olan kısmını üstlenmek olarak açıklandı. Kaynağın başlangıçta bir milyar dolardan başlayarak Bakanlar Kurulu’nun yetkisi ile 10 milyar dolara kadar artırılabileceğini belirten Yıldırım, “Tek ve yegane çözüm Kredi garanti fonunun işlerlik kazandırılması olacaktır’ dedi.
Kabotaj bayramı kutlamaları dolayısıyla yaptığı konuşmada sektörel tedbir paketine alınmamaları konusuna değinen DTO Başkanı Metin Kalkavan, konuşmasında denizcilik sektörünün krizden dolayı kötü etkilendiğini ve diğer ülkelerde olduğu gibi hükümetin desteğini beklediklerini söylemiş ve hükümetin son gelişim paketinde denizcilik sektörüne yer vermemesinin sektörde huzursuzluğa neden olduğunu bildirerek “İkna çabalarımızı sürdüreceğiz” demişti.

Bunu Paylaşın