Japonya’dan Rusya’ya nota

MDN İstanbul

Rusya’nın Kuril Adaları’ndan Etoforu Adası’na S-300V4 savunma sistemi yerleştirmesi Japonya’dan tepki çekti.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi ve, Hokkaido’nun kuzeyindeki Kuril Takım Adaları’ndan Etorofu adasına S-300V4 savunma sistemi yerleştiren Rusya’ya tepki gösterdi.

Rusya’nın konuşlandırmayı kuzey bölgelerindeki askeri yığınağını kuvvetlendirmek için yaptığını savunan Kato, “Bu durum adalara yönelik ülkemizin pozisyonuyla bağdaşmıyor ve kabul edilemez,” dedi. Diplomatik yollardan protesto notası çekildiğini açıklayan Kato, Etorofu’ya füze sistemi konuşlandırılmasına müsamaha gösterilemeyeceğini belirterek, “Kuzey bölgeleri dahil Uzak Doğu’da Rusya’nın askeri eğilimlerini ve bunun güvenlik açısından sonuçlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz,” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Kuril Adaları’na konuşlandırılan S-300 hava sistemlerinin bölgede Rus hava sahasının ihlal edildiği senaryolara karşın denetlendiği bilgisi verildi. Açıklamada, adalara ilk defa konuşlandırılan S-300 modelinin son nesil üretimi olan S-300V4 hava savunma sistemi olduğu bilgisi verildi.

S-300V4, kritik önem taşıyan tesisleri ve kuvvet gruplarını balistik hava saldırılarına karşı korumak amacıyla tasarlanan bir savunma sistemi.

Kuril Adaları
Sovyetler Birliği İkinci Dünya Savaşı sonrası 1945 yılında Japonya’nın Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi’ni birbirinden ayıran ve yaklaşık 1300 kilometre boyunca uzanan Kuril Adaları’nı egemenliği altına almıştı.

Japonya tarafından ise Kuzey Bölgeleri olarak adlandırılan kara parçaları iki ülke arasında uyuşmazlık yaşanmasına neden olmuştu. Adalar konusunda Rusya ile Japonya arasında barış antlaşması imzalanması için yapılan görüşmelerde ise henüz bir sonuca ulaşılabilmiş değil.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın