‘Japon yeni’ otoriteleri rahatsız ediyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, Avrupa Merkez Bankası’nın beklentiler doğrultusunda 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ayki para politikasına ilişkin belirsizliklerin azalmasıyla pozitif bir seyir izleniyor.

ECB tarihinde ilk kez 75 baz puan faiz artırımına gitti
Dün, Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizlerini tarihinde ilk kez 75 baz puan artırırken, şahin duruşun enflasyonla mücadele sonlanana kadar devam edeceği mesajı verildi.

“İş bitene kadar devam etmeliyiz”
Fed Başkanı Jerome Powell da dünkü konuşmasında enflasyonu düşürmeye güçlü bir şekilde bağlı olduklarını belirterek “İş bitene kadar devam etmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu. Enflasyon ne kadar uzun süre hedefin üzerinde kalırsa riskin o kadar büyük olacağını kaydeden Powell, tarihin erken gevşeme politikasına karşı da güçlü bir şekilde uyardığını aktardı.

Powell’ın yanı sıra diğer Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken Chicago Fed Başkanı Charles Evans, bankanın bu ayki toplantısında 50 veya 75 baz puanlık faiz artırımına açık olduğunu belirtti. Faiz oranının yıl sonuna kadar yüzde 3,25-3,5 aralığına yükselmesini öngördüğünü kaydeden Evans, gelecek yıl ise yüzde 4’e ulaşmasını beklediğini aktardı.

Söz konusu açıklamaların ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in bu ay 75 baz puan faiz artışına gideceği ihtimali yüzde 84’e yükseldi. Fed’in kasımdaki toplantıda ise yüzde 82 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor.

İlginizi çekebilir:  Merkez bankaları sahneden ne zaman iner?

ECB, faizlerde nötr seviyeye ilerliyor
Avrupa’da ECB dün 75 baz puanlık artışla refinansman faizini yüzde 1,25’e, mevduat faizini yüzde 0,75’e ve marjinal fonlama faizini de yüzde 1,50’ye yükseltti.
Banka, 2022 için Euro Bölgesi büyüme tahminini yüzde 2,8’den yüzde 3,1’e çıkardı. Gelecek yıl için büyüme tahminini ise yüzde 2,1’den yüzde 0,9’a çekti.

ECB Başkanı Christine Lagarde, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, ECB’nin faizlerde “nötr” seviyede olmadığını ancak oraya doğru ilerlediğini kaydederek “Nötr faiz için daha fazla artış gerekecek. Enflasyonu yüzde 2’ye döndürecek seviyeden çok uzaktayız.” ifadelerini kullandı.

Faiz artışlarının sonlandırılmasının 2 toplantıdan fazla ama 5 toplantıdan az zaman alacağını belirten Lagarde, “Bir sonraki faiz artışının 75 baz puan olması gerekmiyor, bu kural değil.” diye konuştu.

Lagarde, “Euro’nın değer kaybetmesi de enflasyonist baskıların artmasına katkıda bulundu.” dedi.

Buna karşın para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB’nin politika faizini ekimdeki toplantıda da 75 baz puan artıracağına kesin gözüyle bakılıyor.

Asya borsaları pozitif seyrediyor
Asya borsalarında, bu sabah Çin’de beklentilerin altında kalan enflasyonun Çin Merkez Bankası’na (PBoC) ekonomiyi desteklemek için politika alanı verdiğine yönelik beklentilerle pozitif bir seyir öne çıkıyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta yüzde 2,5, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 2,3 yükseldi.

Japon yeni otoriteleri rahatsız ediyor
Öte yandan, son 24 yılın zirvesinde bulunan Japon yeni otoriteleri rahatsız etmeye devam ediyor. Japonya Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, yenin son hareketlerinin “ekonominin temel istikrarlarından uzak” olduğunu belirtti.

Suzuki, “Ani dalgalanmalardan oldukça endişeliyiz, ki bunlar aleyhimizde. Hiçbir opsiyonu hariç tutmaksızın gerekli tedbirlere hazırız.” dedi. Düşüş eğilimini “spekülatif” olarak niteleyen Suzuki, bu eğilimin sürmesi halinde Japon hükûmeti olarak müdahale edeceklerini yineledi.

Borsa İstanbul rekor tazeledi
Yurt içinde, Borsa İstanbul pay piyasası rekorlara dün de devam etti.

Dün, BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,02 artışla 3.437,41 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 3.505,65 puana taşıdı.

Dolar/TL dün yatay seyirle 18,23’ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,23 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
Avrupa Birliği enerji bakanları Brüksel’de toplanacak
17.00 ABD, temmuz ayı toptan eşya stokları ​​​​​​​
17.00 Chicago Fed Başkanı Charles Evans konuşacak
19.00 Fed’den Waller ve George konuşacak

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın