ITF, gemi adamlarına iş bırakmaları çağrısında bulundu

MDN İstanbul

Uluslararası Deniz Taşımacılığı İşçileri Federasyonu (The International Maritime Transport Workers’ Federation-ITF), dünyadaki bütün denizlerde sözleşmesi biten ve ülkelerine dönüşleri ertelenen denizcilere iş bırakma çağrısında bulundu.

Hükümetlere yönelik, denizcilerin ‘‘kilit işçi’’ olarak atanmalarına ve Covid-19 seyahat kısıtlamalarından muaf tutulmalarına yönelik aylarca süren çağrıların sonuçsuz kalmasının ardından ITF ve bağlı sendikaları böyle bir harekete girişti.

Covid-19 salgınında mürettebat değişikliklerinin düzenli bir şekilde yapılmaması, küresel denizcilik endüstrisinin karşılaştığı en büyük sorunlardan bir tanesi.

Güvenli çalışma saatleri ve mürettebat refahını sağlamak amaçlı düzenlenen kurallar gereği, her ay 100 binden fazla denizcinin değişimi gerçekleşiyor. Ancak salgının ilk aylarında, bayrak devletleri ticaretin devam etmesini sağlamak için denizcilerin sözleşmelerinin ve sertifikalarının uzatılması talebinde bulundu.

Bazı ülkeler mürettebat değişikliklerini kolaylaştırmak için çalışmalara başlamış olsa da 200 bin denizcinin hala denizde sıkışıp kaldığı ve kriz dönemi boyunca bitmiş sözleşmelerinin üzerinde çalıştıkları tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz üç ay boyunca bir çözüm üretilmesi için çalışmalarda bulunan ancak başarısız olan ITF, 16 Haziran 2020 itibarıyla yüz binlerce denizciye çalışmayı bırakma, gemiden ayrılma ve eve dönme haklarını kullanmaları konusunda yardımcı olmak için çalışmaya başlayacak.

Konu ile ilgili konuşan ITF Başkanı ve Dockers Bölüm Başkanı Paddy Crumlin, ‘‘İlgili kurum ve kuruluşları; yorgun, bitkin ve depresif mürettebatların doğurabilecekleri sonuçlar konusunda uyardık. Çözüm üretebilmek için uluslararası toplumla ve endüstri ile birlikte çalıştık ama yeterli olmadı. Artık kuma bir çizgi çizmeliyiz. Bugün, 16 Haziran’dan itibaren denizcilerin çalışmayı durdurma ve eve dönme haklarını uygulamaya başlayacakları günleri netleştirdiğimiz gündür,’’ ifadelerini kullandı.

Hükümetlerin tek yapması gerekenin koronavirüs kısıtlamalarına pratik istisnalar getirmek olduğunu belirten ITF Genel Sekreteri Steve Cotton ise kilit çalışan olan denizcilerin evlerine dönmelerine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Evlerine dönmek isteyen denizcilere yardım edeceklerini kaydeden Cotton, ‘‘Bir denizci gemiden çıkmak istediğinde ITF olarak, bağlı sendikalarımız ve ITF müfettişi ile onlara yardım etmek için elimizden geleni yapacağız. Gemilerin yanaştığı tüm ülkelerdeki liman devleti makamlarının, Denizcilik İşleri Sözleşmesi uyarınca bu denizcileri güvenli bir şekilde eve götürme yükümlülüklerini yerine getirmelerini bekliyoruz. Bu onların yasal yükümlülüğüdür,” dedi.

ITF, mevcut düzenlemeler gereği, denizcilerin bir gemide 12 ay boyunca hizmet verdikten sonra veya talep üzerine iş sözleşmesi sona erdiğinde masrafları armatör tarafından karşılanacak şekilde evlerine dönme hakkına sahip olduklarını belirtiyor.
Ayrıca yeni bir sözleşmenin düzenlenebilmesi için, hem denizcinin hem de şirketin şartları üzerinde yeniden anlaşılması gerekiyor ve bu da denizcilere sözleşmeyi uzatmayı reddetme hakkı tanıyor. Denizciler belirli koşullar altında evlerine ücretsiz gönderilme hakkına da sahipler.

Bir denizci haklı olarak çalışmayı reddederse, bu asgari olarak mürettebat güvenliği sorunu yaratabilir ve bu durumda da gemi sefere çıkamaz.

Denizcilerin üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptığını söyleyen Cotton, ‘‘Eğer denizcilerin gemilerden inmesi tedarik zincirinde kaosa neden oluyorsa, bunun nedeni dünyadaki denizciler olamaz, bu problemlerin sebebi politikacılar. Denizciler, bu salgın süreci ve çok daha fazlası için üzerine düşeni yaptılar,’’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın