İran, körfezde askeri üs kuruyor

MDN İstanbul

İran, dünya petrol sevkiyatının en yoğun olduğu Umman Körfezi’nin girişinde bir üs kurarak, bölgedeki askeri varlığını güçlendirme isteğininin işaretini verdi. Bu gelişme İran’ın, herhangi bir saldırıya maruz kalması durumunda körfezi kapatarak petrol sevkiyatını durduracağı tezini güçlendiriyor.
İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Habibullah Seyyari bu durumu körfeze ve dünya petrol sevkiyatının yüzde 40’ının yapıldığı Hürmüz Boğazı’na düşman girişinin engellenmesi amacıyla alınan yeni bir önlem olarak açıkladı. İran’ın nükleer programı üzerinde uluslararası gerginlik oluşurken, ABD bu yıl uzun süre bölgede bir yerine iki uçak gemisi bulundurarak donanma gücünü artırdı.
Nato ve Avrupa Birliği de önümüzdeki aylarda Aden Körfezi’ne gönderilen gemi sayısını artıracaklarını belirtti. Böylece Somali kökenli korsanlarla mücadelenin kolaylaşması ve Afrika’ya yiyecek yardımının da sağlanması planlanıyor. Ancak Tahran bu donanma oluşumuna kuşkuyla bakıyor.
İsrail ve ABD’nin baskıları karşısında İran’ın askeri gücünü kuvvetlendirerek, İran’ın nükleer çalışmalarına Batı’dan gelebilecek olası askeri saldırıları önlemeyi planladığı İran basınında çıkan haberler arasında yer alırken, dünya basınında ise İran’ın askeri gücünü artırmasının Batı’da kaygı yarattığı ve olası bir gerginliğin küresel ekonomik kriz ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmaları etkileyeceğinden dolayı hassasiyet taşıdığı belirtiliyor.
İran Hükümeti’nin görevlendirdiği bir grup heyet, kasım ayı  içinde bazı Tuzla tersanelerini ziyaret etti. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın danışmanlarından oluşan heyetin amacı ise Hazar Denizi kıyısında tersane kurmak. Türk tersanelerinin bilgi ve tecrübesinden faydalanarak bir ortak girişim niyetinde olan heyet ziyaretlerini sürdürüyor.

Bunu Paylaşın