İDO’ya 861 milyon dolar teklif

MDN İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İDO İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş.’nin yüzde 100 hissesinin özelleştirilmesine yönelik olarak nihai pazarlık görüşmeleri bugün Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. İhaleyi 861 milyon dolar’la Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu (OGG) kazandı.

Nihai pazarlık görüşmelerine toplam beş teklif sahibi firma veya OGG katıldı. Bunlar; Tepe-Akfen-Souter-Sera OGG, Global Liman İşletmeleri A.Ş., Yıldırım Holding A.Ş., Deniz Turizm Yatırımları A.Ş/Stena Yatırım Holding A.Ş. OGG ve Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. şeklinde sıralanıyor.

İhalede kapalı zarf usulü gerçekleşen elemesiz birinci turda en yüksek teklif 502 milyon dolar oldu. Yine kapalı zarf usulü gerçekleşen elemeli turda ise en yüksek teklif 755 milyon dolar olurken Yıldırım Holding bu turda elendi. Böylece açık artırma 760 milyon dolar ile başlamış oldu. Global Liman’ın verdiği 765 milyon dolar’lık tekliften sonra ihaleden ilk çekilen Deniz Turizm oldu. Torunlar Gıda’nın verdiği 775 milyon dolar’lık tekliften sonra ise Global Liman ihaleden çekildiğini açıkladı. Açık artırma Torunlar Gıda ve Tepe-Akfen-Souter-Sera OGG arasında devam etti. Son olarak Tepe Grubu’nun 860 milyon dolar’lık teklifinden sonra Torunlar Gıda da ihaleden çekildiğini açıkladı ve ihaleyi Tepe-Akfen-Souter-Sera OGG kazanmış oldu. İhale komisyonunun talebi üzerine Grup teklif ettiği rakamı 861 milyon dolar’a çıkardı.

AKfen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Erciyas ihale sonrası yaptığı açıklamada ihalede yaklaşık olarak kafalarındaki fiyatın oluştuğunu belirterek, “Finansman konusunda sıkıntı yok, yüzde 25 özkaynak yüzde 75 kredi olarak düşünüyoruz. İDO’nun kârlı bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Yeni güzergahlar açmayı planlıyoruz” dedi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın