Hükümetten liman atağı

MDN İstanbul

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım gündemlerinde iki tane büyük liman projesi olduğunu belirtti. Bakan Yıldırım Ankara’da temaslarda bulunan Hollanda Ulaştırma, Bayındırlık ve Su Bakanı Camiel Eurlings ile birlikte Swiss Otel’de düzenlenen ‘Türk Limanlarının Rekabetçi Gelişimi’ konulu denizcilik seminerine katıldı. Seminerin açılışında bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, ticari yüklerin yüzde 90’ından fazlasının denizyolu ile taşındığını belirterek, limanların artık sadece yükleme yapılan ve yük boşaltılan yerler olmadığını, lojistik merkezleri haline geldiğini bildirdi. Yıldırım, doğal bir lojistik konuma sahip olan Türkiye’deki limanların rekabet gücünün artırılması gerektiğini dile getirdi.

İki büyük liman gündemde
Türkiye’de  limancılığın büyük ölçüde iskele işletme mantığıyla yapıldığının altını çizen Bakan Yıldırım, Türkiye’deki 177 limanın 8-10 tanesinin küçük ve orta ölçekli, diğerlerinin ise iskele ve küçük ölçekli liman olduğunu hatırlattı. Limanları Yap-İşlet-Devret modeli ile yaptıklarını anımsatan Yıldırım, “Gündemimizde iki tane büyük liman projesi var. Bunlar, Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve Filyos Limanı Lojistik Merkezi. Çandarlı Limanı mevcut limanlarımızın içinde en büyük liman olacak. Filyos sadece bir liman değil aynı zamanda bir endüstri merkezi olarak planlanıyor. Çeşitli sanayi tesislerini bünyesinde bulunduran Rotterdam Limanı modelinde bir altyapıyı Filyos’ta kurmayı planlıyoruz.’’ 6 yılda 9 bin  500 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, hedeflerinin 2011 sonunda 22 bin 500 kilometre bölünmüş yola ulaşmak olduğunu, bunun da yol ağının üçte birine denk geldiğini ifade etti. Marmaray Projesi’nin Pekin’i İstanbul üzerinden Londra’ya kesintisiz demiryoluyla bağlayacağını da belirten Yıldırım, İstanbul trafiğine çözüm olacak Marmaray’ın İstanbul’un 8 bin 500 yıllık tarihini gün ışığına çıkardığını söyledi. İstanbul-Körfez Geçişi – İzmir Otoyolu Projesi için Yap-İşlet-Devret yöntemiyle ihaleye çıkıldığını açıklayan Yıldırım, İstanbul Tüp Tünel Projesi’nin inşaatına ise yakında başlanacağını ifade etti. Yıldırım, 6 yılda kamu – özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilen projelerin toplam bedelinin ise 6 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.
Hollanda Ulaştırma, Bayındırlık ve Su Bakanı Camiel Eurlings de küresel mali krizin sona ermesinin ardından taşımacılık sektörünün hareketleneceğine işaret ederek, kriz döneminde yapılacak yatırımlarla kriz sonrası döneme hazırlanmak gerektiğini söyledi. Deniz ticaretinin önemine de değinen Eurlings, “Türkiye’deki liman gelişimi artmalı ve diğer limanlarla rekabet edebilir hale gelmeli. Sizin uluslararası taşımacılığınızın yüzde 86’sı limanlardan gerçekleşiyor. Limanların güçlendirilmesi ile önünüze yeni fırsatlar çıkacaktır. Limanların art alanının bağlantılarla güçlendirilmesi lazım” dedi.
Hollandalı Bakan Eurlings konuşmasının sonunda Hollanda’da düşen THY uçağına atıfta bulunarak, “Ben THY uçağının Amsterdam Hava Limanı’na düşmesinin ardından birbirimizi aradığımızda dostluğumuzun ne kadar derin olduğunu anladım” diye konuştu.

Bunu Paylaşın