Hong Kong Sözleşmesi uygulanamıyor

MDN İstanbul

Türk limanlarına uğrak yapacak yabancı bayraklı gemilerden Hong Kong Sözleşmesi’nde yer alan konvansiyon gereklilikleri istenmeyecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin 31 Ocak 2019 tarihinde taraf olduğu 2009 Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü Hakkında Hong Kong Uluslararası Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi için gereken genel şartların sağlanmadığını ve bu nedenle uygulanamadığını açıkladı. Alınan konvansiyon yürürlüğe girmediği için ülkemizdeki limanlara uğrak yapacak olan yabancı bayraklı gemilerden gerekliliklere uymaları istenmeyecek.

Hong Kong Sözleşmesi yürürlüğe girmedi ancak, Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü gereği 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren AB ülkelerinin limanlarına uğrak yapacak lan AB bayrağı taşımayan gemilerden Uygunluk Belgesi (SoC) ve Tehlikeli Madde Envanteri (IHM) istenecek. Uluslararası sefer yapan Türk Bayraklı gemilerin Uygunluk Belgesi ve Tehlikeli Madde Envanteri için gerekli işlemleri en geç bu tarihe kadar tamamlaması gerekiyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın