Hindistan, Türkiye ve İsrail’le boru hattı projesini görüşecek

MDN İstanbul

Hindistan, Orta Asya ve Hazar bölgesi ham petrollerine ulaşmasına yardımcı olacak bir boru hattı projesiyle ilgili olarak önümüzdeki ay Türkiye ve İsrail’le görüşmelere başlamayı tasarlıyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler günlük iş dünyası gazetesi Mint’e yaptığı açıklamada “Basit bir proje değil. Bir ay sonra Hindistan, İsrail ve Türkiye arasında üçlü bir görüşme yapılacak. Görüşme Türkiye’de olacak gibi görünüyor” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a internet teknolojileri merkezi Bangalore’yi de kapsayan beş günlük Hindistan gezisinde eşlik eden Güler, Türkiye’nin proje için bazı fizibilite çalışmaları yaptığını söyledi. Proje, petrol ve gazın Türkiye’den İsrail’e pompalanmasını, oradan da denizyoluyla Hindistan’a ulaştırılmasını öngörüyor.
Tasarlanan boru hattının ilk etabında ham petrol Hazar’dan Ceyhan Limanı’na ulaştırılacak.
Ceyhan’a ulaşan ham petrol deniz altından geçen bir boru hattıyla İsrail’e, oradan da Kızıl Deniz’deki Akabe Limanı’na nakledilecek. Ham petrolü Akabe Limanı’ndan tankerlere yükleyecek olan Hindistan, Süveyş Kanalı’nı kullanmak zorunda kalmayacak.
Pakistan’dan geçerek İran ile Hindistan’ı bağlayacak bir üçlü boru hattı projesi maliyet hesabı anlaşmazlıkları ve ABD muhalefeti nedeniyle gerçekleştirilemeyince bu boru hattı tasarısı ortaya çıktı. ABD’nin desteklediği Türkmenistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan arasındaki uluslararası bir projenin görüşmeleri ağır ilerliyor.

Bunu Paylaşın