Hidrojen yakıtlı hibrit WTIV’ler geliyor

MDN İstanbul

Norveçli gemi inşa şirketi Ulstein, hidrojen yakıtla çalışan yeni bir hibrit rüzgâr türbini kurulum gemisinin (WTIV) tasarımını tanıttı.

ULSTEIN J102 ismi verilen gemi, çalışma süresinin yüzde 75’ini emisyonsuz jack-up modunda gerçekleştirebilecek. Şirket, gemiye eklenecek teknolojilerin ek maliyetinin toplam CAPEX’in yüzde 5’inden daha az olduğunu açıkladı.

Jack-up tasarımı, dizel jeneratör setleri, hidrojenle çalışan yakıt hücreleri ve ileride eklenebilecek hibrit batarya sistemlerini içeriyor.

Yüksek güçlü pil enerji depolama sistemi (BESS) bir seçenek olsa da yüksek maliyet ve ağırlık sorunları gibi olumsuzluklar içeriyor. Şirket, bunun çözümü için yüksek ağırlığı en aza indirmek adına güverte yükünü optimize etmenin WTIV tasarımı için uygun olmadığını belirtiyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın