GMO 58. Yıl Kutlaması yapıldı

MDN İstanbul

Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 58’inci kuruluş yıldönümü 15 Aralık’ta kutlandı. Geceye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Gani Aygün, Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Yılmaz, GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın ve denizcilik sektörünün tüm bileşenlerinin yer aldığı 700 kişi katıldı. Gecede sektörün Türkiye ve dünyada ulaştığı ekonomik büyüklük, küresel rekabet ve sektörün gelecek vizyonu değerlendirildi.

Binali Yıldırım: “Son 10 yılda müthiş büyüme”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptığı konuşmada ulaştırma sektörüne son 10 yılda yapılan yatırımlarla bu sektörün, 2023 hedefine en yakın sektör olduğuna dikkat çekti.
Binali Yıldırım, Türkiye’nin son 10 yılda denizcilik sektöründe müthiş işler başardığını vurgularken “500 milyon dolar olan gemi inşa ihracatımız 2,5 milyar dolara ulaştı. Sipariş ve gemi inşa bazında 23.’lükten 5.’liğe kadar yükseldik. Üretim kapasitesi 700 bin dwt’den 3,6 milyon dwt’ye yükseldi. Yeni yatırımlarla bu rakam 7 milyon dwt’ye yükselmiş olacak” ifadelerini kullandı. Yıldırım, yaşanan olumsuzluklara da değinerek, “Gemi inşaat sektörümüz daraldı mı, daraldı… 25 bin doğrudan çalışandan 15 bine düştü. Tersanelerimiz yeni sipariş alamadılar. Bunlar doğru. Ama her şeye rağmen, bugün Türk tersaneleri 2012’de alınan 112 gemi siparişiyle Vietnam’dan sonra 5’inci sıradaki yerini koruyor. Çünkü büyük tersaneler, büyük gemi inşaatçısı ülkeler şu anda bu krizi daha derinden yaşıyorlar” diye konuştu. Dünya ticaretinde yaşanacak iyileşme ve kriz koşullarının aşılmasıyla birlikte bu kapasitenin Türkiye gemi inşa sanayi için önemli bir sıçrama yaratacağını söyledi.

Krizden çıkış yolları
Kutlama gecesinin en önemli gündemlerinden biri, daralan gemi inşa hacmi oldu. Gecenin ev sahibi GMO Başkanı Osman Kolay yaptığı konuşmada gemi inşa sanayinin inişli çıkışlı bir performans gösterdiğine vurgu yaptı. 2003-2007 dönemini sektörün altın çağı olarak niteleyen Kolay, 2008’den sonra Amerika’da başlayarak Avrupa’ya sıçrayan ekonomik krizle birlikte dünya ticaret hacminin daralmasıyla birlikte gemi inşa sanayinin düşüşe geçtiğini söyledi. Birçok ülkenin krizle birlikte iş hacmi azalan tersanelerini desteklemek için askeri filolarda yer alan gemileri de sivil tersanelerde yaptırmaya başladığını belirten Osman Kolay, Kanada’nın bu konuda en önemli örnek olduğunu söyledi. Kolay, Kanada’da sivil tersanelerle askeri gemilerin yapımı ve onarımı için 30 yıl süreli 38 milyar dolarlık kontrat yapıldığı bilgisini verdi. Kolay, Türkiye’de de bu yönde atılan adımların memnuniyet verici olduğunu söyledi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın