“GKRY takılmış plak gibi”

MDN İstanbul

Fotoğraf: Cem Özdel/AA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), GKRY ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla gerçekleşen 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Cenevre’de gerçekleşti.

Konferansın ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar düzenledikleri basın toplantılarıyla açıklamalarda bulundular.

Kıbrıslı Türklerin ortaya koydukları tutum nedeniyle Kıbrıs sorununu çözmeye yönelik yıllardır süren çabaların çözümsüz kaldığını belirten Guterres, “Kıbrıslı Türkler, eşit uluslararası statü ve egemen eşitlik hakkettiğini düşünüyor ve çözümün birbiriyle iş birliği yürüten iki devletli çözüm olduğunu savunuyor,” diye konuştu.

GKRY’nin ise müzakerelere Crans Montana’da kalındığı yerden devam edilmesi gerektiğini savunduğunu söyleyen Guterres, onlara göre de çözümün, siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu ve iki kesimli federasyondan geçtiğini dile getirdi.

Yoğun ikili toplantılar ve istişareler yürüttüklerine işaret eden Guterres, “Takdir edersiniz ki bu kolay bir toplantı değildi. Çabalarımızın sonunda Kıbrıs sorununun çözümü adına resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık.” dedi.

Guterres, yeni görüşmelerin ne zaman başlayacağına hakkında ise, “Muhtemelen 2-3 aylık bir süre yeterli olacaktır. Kısa bir süre olumlu gelişmelerin yaşanmasına izin vermeyecektir. Uzun bir süre ise sorunun çözümü için ortak nokta bulmamıza fayda sağlamayacaktır,” ifadelerini kullandı.

Gayriresmi Kıbrıs konulu konferansın ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmelerde GKRY liderinin yeni bir vizyon getiremediğini belirtirken, “Takılmış plak gibi eski söylemlerini tekrarladı. ‘Kıbrıs Türklerine eşitlik verilirse ortaklık devleti işlevsel olmaz’ iddiasını daha önce olduğu gibi sık sık tekrarladı,” diye konuştu.

KKTC’nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliği konusundan ödün vermeyeceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte biz sağlam duruşumuzu devam ettireceğiz. KKTC’nin egemen eşitliğe dayalı, iki devletli çözüm vizyonuna ve önerisine destek olmaya devam edeceğiz. Hem de çok güçlü bir şekilde,” ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Türkiye ile birlikte yeni belirledikleri “Kıbrıs’ta egemen eşitlik temelinde iki devlet” siyasetinden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, “Eşitliğe dayalı ve eşit statü tanınmadan, eski şartlarda masaya oturmamızın ve resmi görüşmelere başlamamızın anlamı olmaz,” açıklamalarında bulundu.

Kıbrıslı Türklerin, Avrupa Birliği içerisinde bir konumda, Türkiye ile bağlarının kopartılmaya çalışıldığını kaydeden Tatar, “Rum Kesimi’nin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı ve anayasal değişiklikle Kıbrıslı Türklerin buna yama edilmesidir,” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın