GFCM, Karadeniz bilimsel veritabanı oluşturdu

MDN İstanbul

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) bugün Karadeniz balıkçılığına ilişkin önemli bir bilimsel veri tabanını kullanıma sundu. BlackSea4Fish projesi kapsamında ortaklaşa oluşturulan platform, bir araştırma merkezi görevi görecek ve balıkçılıkla ilgili konulara ilgi duyan bilim insanları, öğrenciler, yöneticiler ve halkı bir araya getirecek.

Altı Karadeniz ülkesinden 100’den fazla araştırmacının katkılarıyla oluşturulan platformun üç ana veri kümesi şöyle: balıkçılık uzmanlarından oluşan bir veritabanı, kapsamlı bir yayın veritabanı ve stokları hesaplanan türlere ait biyolojik göstergeleri yansıtan bir tür referans veritabanı. Platform, daha geniş veri ve bilgi sağlama amaçlarına hizmet etmek için kademeli olarak genişleyecek.

“Karadeniz ekosisteminin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak bilgiler paylaşılmış olacak”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde Profesör ve Karadeniz Stok Değerlendirme Grubu Başkanı Ali Cemal Gücü, “Amaç, Karadeniz’de çalışmaları olan uzmanlar tarafından oluşturulacak ve genişletilecek bir platform sağlamaktı. Böylece bu nadide denizin canlı kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına katkıda bulunmak isteyen herkes katılabilecek ve Karadeniz ekosisteminin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak bilgiler paylaşılmış olacak” açıklamalarında bulundu.

GFCM BlackSea4Fish Proje Koordinatörü Hüseyin Özbilgin ise “Platform önemli bir araç ve farklı ülkelerin balıkçılık konusunda çalışan paydaşları arasındaki işbirliğinin güzel bir örneği. Veri tabanı, sürdürülebilir Karadeniz balıkçılığına yönelik ortak çabalarımızı daha da artıracak gerçek bir araştırma merkezi olma konusunda büyük bir potansiyele sahip” ifadelerini kullandı.

GFCM’nin son yıllarda Karadeniz’in balık stoklarının ve balıkçılık dar bir kıta sahanlığında yoğunlaşma sorunlarıyla mücadele ettiği biliniyor.

BlackSea4Fish projesi hakkında

BlackSea4Fish projesi, GFCM’nin bölgedeki çalışmalarına bilimsel ve teknik destek sağlayarak Karadeniz balıkçılığının sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunmak amacıyla 2016 yılında başlatılmıştır. GFCM Karadeniz Stok Değerlendirme Bölge Grubu’nun (SGSABS) ve Karadeniz Çalışma Grubu’nun (WGBS) öncelikli faaliyetlerini koordine eder. BlackSea4Fish projesi, kıyıdaş ülkelere bölgesel öncelikler ve altyapı ihtiyaçları konusunda yardımcı olarak ve çalışma planının verimli bir şekilde uygulanmasını sağlamak için WGBS’ye gerekli kaynakları sağlayarak, bölgesel düzeyde eksiklerin giderilmesine katkıda bulunur.

Veritabanına buradan ulaşabilirsiniz

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın