GES ve HeliPLAT’tan helikopter yakıt transferi için işbirliği

MDN İstanbul

IDEF’23 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda GES Mühendislik ile HeliPLAT Helikopter Platform Sertifikasyon Mühendislik arasında “Helikopter Yakıt Transfer ve Servis Sistemi Yerlileştirme Projesi” için işbirliği anlaşması imzalandı. İmza töreni öncesi HeliPLAT Genel Müdürü Fuat Akpınar, GES Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Baytar ve GES İş Geliştirme Direktörü Erhan Şensoy MarineDeal News’e özel açıklamalarda bulundu

“Bir sonraki İDEF’te yeni sistemimizi görmüş olacağız”

HeliPLAT’ın helikopter platformlarında sertifika mühendislik kısmına çözümler ürettiğini vurgulayan Akpınar, “Savunma sanayinin birçok branşında yerlileşme adına çalışmalar yaptık ve şu an İDEF’te de birçok stantta ürünlerimiz görünüyor. GES Mühendislik firmasıyla da helikopter yakıt transfer servis sistemini Türkiye’de ilk defa yerli olarak başlatacağız. Bugün imzalar atılacak. Mühendislik çalışmalarıyla beraber ön çalışmaları yaptık. Bir sonraki İDEF’te yeni sistemimizi görmüş olacağız ve millî gemilerimizin kullanım konsepti bu olacak. Ayrıca var olan gemilerimizin modernizasyonu varsa buna da hazır olacağız” diye konuştu.

Sistemin nasıl işleyeceği hakkında da bilgi veren Akpınar, “Gemilerde özel tanklarda bulunan, özel barındırmalar yapılan, özel emniyetler üzerine yangın sistemleri üzerine korunan, JP5 (NATO kodu) helikopter yakıtının bir tulumba sistemi var. Tulumba sistemi makine dairesinde parlama sıcaklığı yüksek olduğu için exproof bir bölgede duruyor. Geminin hangar tarafında servis sistemi var. Bunu, yakıtı alıp helikoptere transfer etmek için kullanıyoruz. Helikopterin de bakıma ihtiyacı varsa yakıtı geri almada kullanıyoruz. Bizim yakıtımızı, başka bir gemiye aktarmada da transferde kullanıyoruz. Bu sistem, gemilerimizin hepsinde var ancak yabancı firmaların ürünleriyle var. Artık yerli ürün için de bu girişim yapılmış olacak” dedi.

“Helikopter yakıt transferini yerlileştirme yolunda adımlar atıyoruz”

GES İş Geliştirme Direktörü Erhan Şensoy ise “GES Mühendislik, talaşlı imalat yapmakta. Ankara’da iki adet fabrikamız var. Ar-Ge bölümümüz var. Bu kapsamda millîleştirme ve yerlileştirmeye her konuda önem veriyoruz. Gerçekleştireceğimiz proje, helikoptere gemilerden yakıt ikmâlini sağlayan sistemin yerlileştirilmesi. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse bu, çeşitli tulumbalardan, filtre sistemlerinden müteşekkil ama tabii çok fazla teferruatı var. Çünkü havacılıkta her şeyin sertifike edilmesi lâzım. Çünkü uçağın veya hava aracının havada sorunsuz bir şekilde uçabilmesi için yakıtın da çok özel bir şekilde transfer edilmesi gerekiyor. GES ve HeliPLAT’ın yapacağı imza töreniyle bu işi yerlileştirme yolunda adımlar atıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Dışa bağımlılık olmadan her şeyi kendi içimizde çözmeye çalışıyoruz”

Sistemlerin yerlileşmesi için çok büyük emek harcadıklarını belirterek sözlerine başlayan GES Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Baytar ise “Şirketimizin Ar-Ge bölümünde sırf yerlileşme çalışmaları için yetmişin üstünde mühendisimiz var ve dizayn kabiliyetleri de kendimizde. Hiçbir şekilde dışa bağımlılık olmadan her şeyi kendi içimizde çözmeye çalışıyoruz. Bu projede de çalışmalarımızı bu yönde başlattık, çalışmalarımız sürüyor ve hızla ilerliyor. Kısa sürede bu sistemi de ortaya çıkaracağımızı düşünüyorum. Bu proje için isterler var ve biz geliştirdiğimiz ve yerlileştirdiğimiz sistemler biter bitmez ihracat yönünde çalışmalara başlıyoruz. Daha önce bunun örnekleri var. Şu anda ihracat yaptığımız kendi ürünümüz olan sistemlerimiz var. Hiçbir şeye biz sadece Türkiye’nin ihtiyacı var gözüyle bakmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın