“Genel Denizcilik halka arz edilebilir”

MDN İstanbul

Denizciler arasında borsaya arz konusunda çeşitli görüşler var. Sektörün önemli isimlerinden bazıları, denizcilik firmaları arasında en az 10 firmanın borsaya girmeye uygun olduğunu düşünürken, kimileri de sektörün henüz buna hazır olmadığı görüşünde. Böyle düşünenlerden biri de Genel Denizcilik Genel Müdürü Tuğrul Tokgöz.
Sektörde borsaya (İMKB veya yurtdışında) arz edilecek yeterince potansiyel görmediğini belirten Tokgöz, hem ellerindeki değerler hem de yönetim açısından uygun birkaç armatör dışında Türkiye’de borsaya açılacak yeterince denizcilik firması olmadığı düşünüyor. İçinde yaşadığımız ekonomik kriz ortamına da gönderme yapan Tuğrul Tokgöz, “Şu an için geçerli olan finansal kriz bu işlemlerin gerçekleşmesini mümkün kılmıyor. Ancak normal koşullarda 35 000 ton üstü ve en az 7-8 gemisi olan firmalar borsaya açılabilir” diyerek borsaya açılmayı düşünen firmaların sahip olması gereken önemli kriterlerin de altını çiziyor.
Sektörü şu an için yetersiz gören Tokgöz, borsaya arzın firmalara sağlayacağı avantajları da göz ardı etmiyor ve “Borsaya arz firmalara, kısıtlı sermaye olanakları içinde büyümeye çalışmak yerine, küçük hissedarların katkılarıyla daha hızlı, daha rahat büyüme imkanları verir ve borçlanma koşullarının iyileşmesini sağlar. Ayrıca bu durum halen düşük sayılabilecek Türk armatörlerinin sahip oldukları filonun hak eden ölçülere gelmesine de büyük fayda sağlayacaktır” diyor.
Borsaya açılmanın “hızlı/sağlıklı büyüme ve kolay/ucuz borçlanabilme” avantajları sağladığını belirten Tokgöz, Genel Denizcilik A.Ş.’nin çok uzak olmayan bir zaman içinde halka arzının gerçekleşebileceğini belirtiyor.

Bunu Paylaşın