Gemi adamları evlerine dönüyor

MDN İstanbul

Uluslararası Denizcilik Zirvesi’ne katılan 12 ülke, gemi adamlarının Covid-19 nedeniyle yaşadıkları ve artık insani bir kriz olmaya doğru giden problemleri çözüme kavuşturacaklarına dair taahhütlerde bulundukları bir ortak bildiri yayımladılar.

Bildiride, ‘‘Dünya çapındaki operatörlerin pandemi nedeniyle gemi adamları değişimlerini gerçekleştirememesi, küresel ticaretin güvenliği ile verimliliğini etkileyebilecek ve acil olarak önlem alınması gereken operasyonel problemlerin başında gelmektedir,’’ ifadeleri kullanıldı.

Mart ayından bu yana olağan mürettebat değişikliklerinin yalnızca yüzde 25’inin gerçekleştirilebildiğinin belirtildiği bildiride, 200 binden fazla denizcinin gemilerde mahsur kaldığı ve benzer oranda kişinin de gemilere binmek için karada beklediği açıklandı.

Denizcilerin görev sürelerinin uzatılmasının devam edemeyeceğinin ve gemi adamlarının Deniz İşçiliği Konvansiyonu (MLC)’nun 2006 yılında belirlediği gibi 12 aydan daha kısa sürelerle çalıştırılması gerektiğinin aktarıldığı bildiride; insani yardım, mevzuata uygunluk ve mürettebatın refahına yönelik endişelerin dışında artan yorgunluk ve ruh sağlığı sorunlarının ciddi kazalara neden olabileceği de belirtildi.

Bildiriyi imzalayan ülkeler IMO’nun;
• Denizcileri kilit işçi olarak tanımak ve gerektiğinde uluslararası denizci belgelerini yasal kanıt olarak kabul etme,

• Denizcilik endüstrisinin güvenli mürettebat değişiklikleri için kabul ettiği protokolleri mümkün olduğunca uygulama,

• Denizcileri karantina kısıtlamalarından muaf tutma,

• Güvenli mürettebat seyahati için havacılık endüstrisi ile beraber uyumlu uçuş seçenekleri oluşturma çağrısına uymayı kabul ettiler.

‘‘Deniciler için harekete geçme zamanı’’
Zirve’de konuşma yapan IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, ‘‘Deniciler için harekete geçme zamanı. Gemi operasyonlarının güvenliği ve mürettebatın refahı tehlikeye atılmamalı. Denizcilerin yaşadıkları insani kriz, hepimizi, dünya ekonomisini, deniz ve çevresinin güvenliğini tehlikeye atabilir,’’ dedi.

Küresel olarak şu anda denizlerde mahsur kalmış 200 bin denizcinin bu zor dönemde ihtiyacımız olan gıda, ilaç ve yakıtı temin edebildiğimizden emin olmak için haftanın 7 günü günde 12 saat çalıştığını belirten Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Guy Platten ise, ‘‘Hükümetler bu zirveyi, denizcilik endüstrisinin sağladığı çözümleri uygulamak için bir katalizör olarak kullanmalı ve bunları uygulamaya koymak için gereken siyasi iradeyi uygulamalıdır. Bu sorun para gerektirmiyor ve karmaşık müzakerelere ihtiyaç duymuyor,’’ dedi.

Bildiriyi imzalayan ülkeler; Danimarka, Almanya, Yunanistan, Endonezya, Hollanda, Norveç, Filipinler, Suudi Arabistan, Singapur, BAE, İngiltere ve ABD oldu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın