G7 zirvesi yarın toplanıyor

MDN İstanbul

Dünyanın en büyük 7 ekonomisini (ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya) bir araya getiren G7 Liderler Zirvesi, Japonya’nın Hiroşima kentinde yarın gerçekleştirilecek. Zirvede, Rusya-Ukrayna savaşı, Moskova’ya yönelik yaptırımlar ile enerji fiyatları, Çin ve yüksek enflasyon konuları masaya yatırılacak.

G7 Liderler Zirvesi, 19-21 Mayıs’ta ülkenin güneybatısındaki Hiroşima’da bulunan Grand Prince Hiroshima Hotel’de düzenlenecek.

Japonya’nın liderliğindeki zirvede kurala dayalı uluslararası düzen, nükleer silahsızlanma, enerji ve ekonomi güvenliği, Hint-Pasifik, Rusya-Ukrayna krizi, gıda güvenliği, iklim değişikliği gibi konulara odaklanılacak ve yeni taahhütlerde bulunulacak.

Milliyet’in haberine göre Zirve öncesi düzenlenen basın toplantısında Japonya Dışişleri Bakanlığı, Hiroşima kentinin zirve için seçilmesinin nükleer savaşa bir adım daha yaklaşıldığı dünyada barışı korumak adına önemli bir mesaj olduğu vurguladı. Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi ve Bilim ve Nükleer Enerji Bölümü Departmanı Direktörü Ishıı Hideaki ile Uluslararası Nükleer İşbirliği Bölümü Direktörü Ideta Tsuyoshi, 2022’de yayınlanan “Hiroşima Eylem Planı” ile Tokyo’nun barışı korumak için önemli bir adım attığını söyledi.

Nükleer silahların kullanılmaması için 5 eylem planı

Japonya Başbakanı Fumio Kişida’nın yayımladığı eylem planında nükleer silahların kullanılmaması ve güvenli bir dünyanın oluşturulması için Japonya’nın uygulamayı planladığı 5 eylemin önemine dikkat çekildi. Ayrıca, Nisan 2023’te G7 ülkeleri dışişleri bakanları düzeyinde Japonya’da yapılan toplantı sonrası yayınlanan ortak bildiride de nükleer enerjinin güvenli kullanımının öneminin altının çizildiği, nükleer silahları geliştirilmesine yönelik denemelerin ise kınandığı ifade edildi.

Hideaki ve Tsuyoshi, Japonya’nın bir atom bombası mağduru olarak bir daha böyle bir trajedinin yaşanmaması için ve nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için çalıştığını belirterek, diğer ülkelerle işbirliğinin önemli olduğunu söyledi. Öte yandan, 19-21 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan G7 Zirvesi’ne Japonya’nın yanı sıra Fransa, ABD, Kanada, Almanya, İtalya ve İngiltere’nin liderileri katılacak. Ayrıca, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de zirvede yer alacak. G7 ülkelerinin yanı sıra zirveye misafir statüsünde Avustralya, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Kore ve Vietnam da davet edildi.

Bunu Paylaşın