Erdoğan : ‘Odalarda manevra şık değil’

MDN İstanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Odalar ve Borsalar seçimleri için son dönemde yapılan NACE Kodu tartışmaları konusunda yaptığı açıklamanın ardından  “Odalarda manevra şık değil” açıklamasının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı araştırma başlattı.

Oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesine neden olan faaliyet kodlarına göre meslek gruplarının oluşturulması konusunda yapılan itirazlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından mercek altına alındı. Sabah gazetesinin haberine göre; TOBB bünyesi altındaki çeşitli oda ve borsalarda alakasız meslek gruplarının birleştirildiği tespit edilirken evrakta usulsüzlükler de saptandı. Meslek gruplarının oluşturulması için daha önce kabul edilen 6 haneli NACE- 2 kodları esas alınması gerekirken, meslek grubu oluşturmak için yeterli sayıya ulaşamayanlar için de dikey ve yatay birleşme öngörülüyordu.

Usulsüzlükler yargıya taşınacak

Şikâyetlerin değerlendirilmesi sonunda yatay birleşmeyi kuralına göre yapmayan, birbiri ile alakasız mesleklerini aynı grupta birleştiren onlarca örnek çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, usulsüz birleşmeleri incelemeye alırken, kasıtlı yapılanları ve çıkar elde etmek isteyenleri belirlemek için de çalışma yürütüyor.

Bazı il ticaret ve sanayi odasında evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık sınıfına giren usulsüzlükler tespit edildi. Örnekler sürekli artarken, 7 Mart’ta sonuçlar ortaya konacak. Usulsüzlük yapan başkanlar koltuklarını kaybetmenin yanında yargı karşısına çıkacak.

İncelemelerde çıkan bir diğer sorun da fırsatçı yönetimler oldu. Bazı oda ve borsalarda meslek grubu ve temsilci sayısının düşmesini kabul etmeyen oda yönetimleri, tüm suçu faaliyet kodlarına göre düzenlemeye kesti. Bakanlığa şikâyette bulunan bazı üyelerin tebligatları almaları, takvimi bilmelerine rağmen, fırsatçılık yaparak, oda-borsa yönetimlerine yönelik suçlamalarda bulunduğu tespit edildi.

Bunu Paylaşın