TÜİK verilerine göre, temmuz ayında TÜFE aylık yüzde 2,37 arttı, yıllık enflasyon yüzde 79,60’a çıkarak 24 yılın zirvesinde kalmaya devam etti. Piyasada beklenti enflasyonun yüzde 81’i aştığı yönündeydi. Geçen ay gıda fiyatlarında yüzde 95 artış yaşandığı hesaplanırken ulaştırmadaki yüzde 119 artış yaşandı.
Taze sebze ve meyvede artış
Patates, soğan ve limonla birlikte taze sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan sert yükselişler gıda grubunda aylık yüzde 3,15’lik enflasyonun nedenlerinden biri oldu. Bu yüzde 3,15’lik artış manşet enflasyona 0,83 puan yükseliş yönünde etki etti. Taze sebze ve meyveler aylık yüzde 4,95 artarken patates fiyatı aylık yüzde 9,29, patates hariç sebzeler ise yüzde 8,49 zamlandı.
Gıdada ekmek ve tahıllarda da aylık yüzde 5,89’luk enflasyon yaşandı. Ağustos açık alanda tarımın son ayı olurken eylül ile birlikte yine seralara geçecek üretim ve bu maliyet artışına işaret ediyor. Analistler eylül ile birlikte gıda grubunda çok daha hızlı yükselişler yaşanabileceğine dikkat çekiyor.
Kira enflasyonu 2003’ten bu yana en yüksek seviyede
Alkollü içki ve tütünde yüzde 6,85’lik artış yaşanırken sigaraya otomatik vergi artışı yapılmasa da içki zamları manşet tüketici enflasyonunun 0,3 puan yükseltti.
Giyim ve ayakkabı grubu da yüzde 1,8 aylık enflasyonu ile önümüzdeki aylarda yeni sezon ile kendini göstereceğinin sinyalini verdi. Konut grubunda kira fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 1,99’luk aylık enflasyon 0.29 puan manşet tüketici enflasyonunu arttırdı. Kira enflasyonu, zamları sınırlayan düzenlemeye rağmen, yüzde 4,2 ile serinin başladığı 2003 yılından bugüne en yüksek seviyesinde.
Ev eşyası grubu dolar/TL’deki değişimin de etkisiyle temmuzda yüzde 3,91 aylık enflasyona ulaştı. İlaç fiyatlarındaki artış sağlık grubunda yüzde 6,98’lık enflasyon oluştururken 0.21 puan manşet enflasyona katkı yaptı.
Benzin ve motorinden bu ay olumlu etki
Ulaştırmada benzin ve motorin fiyatlarındaki indirimin etkisiyle yüzde 0,85’lik aylık enflasyonda düşüş gözlendi. Bu manşet enflasyonu 0.16 puan geriletti. Ağustosa ise petrol fiyatları yine dalgalı yapıda başladı. Lokanta ve oteller hem gıda hem de artan talebin getirdiği etkiyle yüzde 2,49’luk aylık enflasyon ile manşet tüketici enflasyonunu 0.18 puan arttırdı. Çeşitli mal ve hizmetlerde ise aylık enflasyon yüzde 2,06 oldu.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.