Elektro optik sistem kurulumlarında sona gelindi

MDN İstanbul

Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistem Yükseltmesi ve İlavesi Projesi kapsamında, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi’nde elektro optik sistem kurulumlarında sona gelindi. 2020’nin son çeyreğinde hizmete başlayacak olan sistemin İstanbul Garipçe’de tamamlanan kurulumu havadan görüntülendi.

Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi’nin yenilenmesini ve geliştirilmesini kapsayan bu Proje HAVELSAN tarafından üstlenildi. Milli ve yerli sistem üretmeyi amaçlayan projede sistem yazılımı ve entegrasyonu HAVELSAN tarafından, önemli algılayıcı sistemler olan radar, elektro-optik ve telsiz yön bulucularının üretimi ise ASELSAN tarafından gerçekleştiriliyor.

Sistem sayesinde Türk Boğazları’ndaki ve Marmara Denizi’ndeki gemi trafiği yerli teknolojilerle kesintisiz şekilde izlenecek ve seyir trafiğinin güvenliği artırılacak.

Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi, İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde, uluslararası anlaşmalarla tanımlanmış Gemi Trafik Hizmetleri sistemlerinin amaçlarına uygun olarak, denizde can güvenliğini ve seyir emniyetini artırmak ile çevreyi korumak maksadıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kuruldu. 2003 yılından itibaren hizmet veren sistem Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından işletiliyor.

Mevcut Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemine ek olarak Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Merkezi olarak kullanılabilecek fiziki altyapıya haiz olan Tekirdağ Marmara Ereğlisi’nde bulanan Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi’nde ise yeni bir Gemi Trafik Hizmetleri merkezi ve 5 adet ilave Trafik Gözetleme İstasyonu kurularak tüm Marmara Denizi’nin Radar, OTS ve VHF kapsamasına alınması sağlanacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın