Ekrem İmamoğlu: “Dünyanın en eski tersanesini işler hale getirdik”

MDN İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ulaşılabilir İstanbul Proje Tanıtım toplantısında konuştu

Başlıca seçim vaatlari arasında, bölgesel istihdam ofislerine iş başvurusunda bulunan vatandaşlara 3 ay süreyle günde 4 seferlik ücretsiz ulaşım imkânı verilmesi, abonman İstanbulkart kullananların kalan bakiyelerini bir sonraki aya aktarma olanağı ve tek asgari ücretle geçinen hanelere nakdi destek sağlanması bulunuyor.

İBB Başkanlığı görevini yapanlar arasında yıllık ortalamada ve toplamda en uzun hat yapan Başkan olmanın kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyleyen İmamoğlu, inşaatına başladıkları ve gelecek dönem için planladıkları yeni raylı sistem projelerini açıkladı:

“Değerli konuklar 6 metro hattı inşaatımız devam ediyor. Samandıra – Sultanbeyli, Ümraniye – Ataşehir-Göztepe, Kaynarca – Pendik-Tuzla, Mahmutbey – Bahçeşehir-Esenyurt, Yıldız -Kabataş, Kirazlı – Halkalı hatlarımızı hızla tamamlayıp hizmete açacağız. Bunlarla da kalmayıp proje ve finansmanını hazırladığımız metro hatlarımıza da önümüzdeki dönem hızla başlayacağız. O hatlar yaklaşık 19 km ve 10 istasyondan oluşan Sefaköy – Beylikdüzü – TÜYAP hattı. 2022 Temmuz ayından beri bekliyoruz. Yenidoğan – Sancaktepe-Finans Merkezi-Söğütlüçeşme metro hattımızın ilk etabı Yenidoğan-Emek hattını başlangıcını geçtiğimiz günlerde yaptık.

Eminönü-Alibeyköy tramvayının Feshane’den Bayrampaşa Meydanı’na kadar uzatması olarak planlanan Eyüpsultan-Bayrampaşa tramvayımız da tüm tasarımları ve fizibilite raporları onaylanmış olmasına rağmen yine finansal kredisi de bulunmasına rağmen 2023-2024 yatırım programına alınmadı. Biz onların keyfini bekleyecek değiliz, burayı öz kaynaklarımızla yapabileceğimizi planladık ve hızlıca inşaatına başladık.

Anadolu yakasındaki ilk tramvay projesini olan “Anadolu Tren” ile Üsküdar-Kadıköy-Maltepe olarak üç ilçemizin meydanlarını da buluşturacak bir hat oluşturacağız. Üsküdar-Harem nostaljik tramvayı da toplam 8 hat ile imalat için hazır durumda. Ayrıca 8 hattımız da tasarım aşamasında. Sultanbeyli-Kurtköy metro hattı, Altunizade-Çengelköy-Kavacık yani Beykoz raylı sistem hattı. Yıldız-Ortaköy füniküler hattı, İTÜ-Maslak-Kağıthane metro hattı, Hacıosman- Çayırbaşı-Sarıyer metro hattı, Kartal Sahil-Uğur Mumcu raylı sistem hattı, Taksim-Okmeydanı metro hattı, Ambarlı-Beylikdüzü-Esenyurt-Hadımköy raylı sistem hattı olmak üzere raylı sistemler tarihinde eşi görülmemiş bir gelecek tasarımı olarak proje çalışmalarını sürdürdüğümüz tasarım durumunda olan hatlarımızdır” dedi.

 “Dünya’nın en eski tersanesini işler hale getirdik”

“En önem verdiğimiz konulardan biri de deniz ulaşımıydı. Liyakatli yöneticilerimiz ve kadrolarımızla İstanbul’un gözden çıkarılan en köklü kuruluşlarından Şehir Hatları, Haliç Tersanesi ile en önemli simgelerinden vapurlarımıza yeniden hayat verdik. Paşabahçe ve Kızıltoprak vapurlarımızı restore ettik. İsmail Hakkı Durusu tamamlanmak üzere. Vatandaşlarımızın şikayetçi olduğu, Boğaza yakışmayan ve iyi tasarlanmamış vapurların alımını da durdurduk. İlave 7 iskele 10 yeni hat ve günlük 700’den 891’e çıkarttığımız sefer sayılarımız ve gece seferlerimiz ile kapasitemizi çok yukarılara taşıdık. Hat sayısını yüzde 51, sefer sayısını yüzde 27 artırmış olduk. Ayrıca 5 hibrit olmak üzere tam 50 deniz taksimizi de Haliç Tersanesi’nde ürettik. Fatih Sultan Mehmet’in bize emanet ettiği dünyanın en eski tersanesini işler hale getirdik ve vatandaşımızın hizmetine sunduk.

Tuzla-Pendik’ten özellikle yaz dönemlerinde de Avcılar’dan Adalar’a yeni vapur seferleri koyacağız. Haliç boyunca tramvay duraklarımızla entegre bir mekik hattımız ve kültür sanat mekanlarını birbirine bağlayacağımız “hop on-hop off” hattı devrede olacak. Gelecekte açılacak raylı sistemlerle entegre olacak şekilde Ortaköy-Beylerbeyi-Çengelköy arasında bir ring hattı düzenleyeceğiz. Zeytinburnu-Maltepe ve Yenikapı-Harem arasında daha hızlı olan “FerryCat” tekneleriyle, özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde çay içerek yolculuğun keyfini çıkarabileceksiniz. Deniz taksilerimizin yanına deniz dolmuşlarını da ekliyoruz. Zaten bir uygulamasını Galataport ile başlatmış olduğumuz ve yine onlar için ürettiğimiz deniz taksileri faaliyete geçirmiştik. 28 kişi kapasiteli 7 deniz dolmuşumuzla hızlı, uygun fiyatlı ve konforlu bir ulaşım imkânını deniz hatları üzerinden sağlıyor olacağız ” dedi.

“Bakanlığa kapak olsun”

Kendisinin yönetimindeki İBB’ye, Bakanlık tarafından uygulanan çifte standart için parayı peşin almayı kendine marifet sayan, İBB’nin taşeronu durumuna düşmüştür diyen İmamoğlu, “Aynı anda 10 metro inşaatı yürütmenin yanı sıra bakanlıkça yapılan, bütçeleri maliye payımızdan kesilen 2 metroyu da düşününce aslında 12 metro hattının inşaatını biz gerçekleştirmiş olduk. Sabiha Gökçen Havalimanı hattının, Bakanlık tarafından işin yüklenicisine 7 yılda ödenen tüm maliyeti İBB’nin, Hazineden gelen payından 5 milyarın üzerindeki rakamı 10 ayda kestiler. 10 ayda bizim paramızdan kesip Bakanlığa aktardılar. Bunu kendine marifet gören, küçük hesaplar peşinde koşan bir hükûmetle karşı karşıyayız. Bizden önce bu tür, Bakanlık yapıp İBB’ye devrettiği hatların parasının kesilmesi 16-17 yıl. Bizde ise 10 ay.

Sonuç olarak açtığımız hatlarla raylı sistemin toplu ulaşım içindeki payını da böyle hesaplamak lazım. 12 metro yaptık demek hakkımız aslında. Bir nevi parayı peşin almayı kendine marifet sayan, İBB’nin taşeronu durumuna düşmüştür. Bu da bakanlığa kapak olsun.

Açtığımız hatlarla raylı sistemin toplu ulaşım içindeki payı biz devraldığımızda yüzde 30’dan yüzde 45’e çıktı. Yüzde 50’ye yakın artırmış olduk. Özel Halk Otobüsleri’ni İETT çatısı altında birleştirerek birbiriyle yarışan dağınık ve düzensiz otobüs taşımacılığını disiplin altına aldık.

Adalarda yaşanan fayton sorununu bölgenin doğal yapısına uygun 170 adet elektrikli araçla çözüme kavuşturduk. Oradaki zulmü ve sıkıntıyı kaldırırken bir yandan da 250’ye yakın fayton sahiplerini ve ailelerini mağdur etmedik. Ailenin içine psikolog bile yolladık. İşsizlerine iş bularak, atları da tek tek düşünerek hareket ettik. Bir atın bile atın canını, sıhhatini düşündük” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın