Dynamic Monarch-17 tatbikatı Türkiye’de yapıldı

MDN İstanbul

Türkiye’nin ev sahipliğinde, NATO bünyesindeki Müttefik Denizaltı Komutanlığı’nın (COMSUBNATO) sevk ve idaresinde Marmaris Aksaz’da gerçekleştirilen “Dynamic Monarch-17” tatbikatı uluslararası gözlemcilerden tam not aldı

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen satha (yüzey) çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltıların fiili olarak aranması ve personelinin kurtarılması faaliyetlerinin icra edildiği tatbikat 8 Eylül’de başlayarak 22 Eylül’de tamamlandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada; Tatbikat kapsamında satha çıkma kabiliyetini yitirmiş roldeki bir denizaltının aranması ve alarm durumuna geçilmesi, paraşütle arama kurtarma ekiplerinin sahaya intikal etmeleri, dalgıç Atmosferik Dalış Sistemi (ADS) ve Uzaktan Kumandalı Deniz Aracı (ROV) ile harici havalandırma, acil yaşam destek paketlerinin ulaştırılması ve TCG Alemdar üzerinde bulunan Türk Deniz Kuvvetlerine ait Denizaltıdan Personel Kurtarma Çanı (SRC), ABD’ye ait Denizaltıdan Personel Kurtarma Çanı (SRC), NATO Denizaltıdan Personel Kurtarma Sistemi (NSRS), Denizaltıdan Personel Kurtarma Aracı (SRV300) ile müdahale eğitimlerinin gerçekleştirildiği bildirildi.

İcra edilen bu eğitimlere Japonya, İngiltere, Endonezya, İspanya, Bangladeş, Güney Kore, İspanya ve İsveç’ten 21 gözlemcinin katıldığı belirtilen açıklamada; “21 Eylül 2017 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, NATO Deniz Komutanı Koramiral Clive Johnstone ve NATO üyesi ülkelerden gelen temsilcilerinin katıldığı Seçkin Gözlemci Günü’nün ardından gemilerin 22 Eylül 2017 tarihinde üslerine avdet etmesiyle, tatbikat sona ermiştir” denildi.

‘Türkiye önemli bir müttefik’

NATO Deniz Komutanı Koramiral Clive Johnstone tatbikatın son gününde yaptığı basın toplantısında Türkiye’nin NATO’ya büyük katkı sağlayan en önemli ortaklardan biri olduğunu ifade ederken tatbikatın başarıyla gerçekleştirilmesine yaptığı katkılardan ötürü Türkiye’ye teşekkürlerini ifade etti. 

“Bu tatbikat NATO’nun faaliyetleri açısından büyük önem taşıyor. Özellikle denizaltı operasyonlarında nasıl bir yol izleneceği ve ne gibi sorunlarla karşılaşılacağı bu gibi tatbikatlar yoluyla daha kolay tespit ediliyor. Sadece NATO’ya üye ülkeler değil çok sayıda uluslararası kuruluş ve ülke Dynamic Monarch gözlemci olarak 2017’ye katıldı. Bu denizaltı operasyonları, prosedürleri ve ekipmanları çok zorlu olduklarından gerçek ortamda uygulama şansı bulduk.  Türk Deniz Kuvvetlerine bu tatbikatta gösterdikleri misafirperverliklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Denizaltılarda mahsur kalan gemiadamları için kurtarma operasyonlarının nasıl gerçekleştirileceği denizaltı, savaş uçağı ve arama kurtarma gemilerinin koordinasyonunu etkinleştirmek için bu tatbikatımız büyük bir fırsat oldu.

Dünyadaki durum giderek zorlaşıyor ve çatışma alanları artıyor. Bu durumda savaş gemilerinde ve denizaltılarda görev yapan gemi adamlarını kurtarmak da çok önemli ve tehlikeli görev. Türk Donanması’nın bize bu tatbikat için verdiği destek de çok değerli, kendilerine sağladıkları destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Türkiye sadece dost ve partner bir ülke olarak değil, yetişmiş ve uzman askeri personeliyle de NATO için çok değerli bir ortak. Son 15 yıldır NATO yeni stratejiler geliştirerek operasyonlarını kusursuz hale getiriyor. Doğrudan insan hayatı söz konusu olduğu için özellikle kurtarma operasyonları çok büyük önem taşıyor. Bu konuda Türkiye ve diğer ortaklar inanılmaz katkılar sağlıyor. Tatbikat çerçevesinde kurtarma operasyonlarında uygulanacak senaryoları gözden geçirip en etkili yöntemler değerlendirmelerde bulunuyoruz.

Bu tatbikatta NATO kurtarma sistemi kullanıldı ancak ABD Donanması’nda ve İtalyan Donanması’nda da kurtarma sistemleri bulunuyor. ABD sistemleri Batı Pasifik’te olduğu için bu tatbikata katılamadı ancak kendi sistemlerindeki kurtarma çanlarını, gemi adamlarını ve dalgıçlarını bu tatbikata göndererek katkı sağladılar.

TCG Alemdar dizaynı ve yetenekleri NATO ve ABD sistemine uygun. TCG Alemdar bu kurtarma operasyonları için özel olarak üretilmiş bir gemi ancak bir kurtarma operasyonunda en yakındaki uygun gemi kullanılır. Hava kuvvetleri vasıtasıyla kurtarma çanları ve operasyonda görev alacak personel olayın olduğu yere gönderilir. O sebeple ABD kendi kurtarma çanlarını göndererek bu tatbikata katkı sağladı. Denizaltı kurtarma operasyonları bir NATO girişimi değil uluslararası bir girişim. O sebeple burada NATO dışında çok sayıda uluslararası katılım gördük.  TCG Alemdar önemli denizaltı kurtarma operasyonlarında kullanıma uygun farklı yetenekleri olan gemi.

Operasyonun Doğu Akdeniz gibi stratejik bir bölgede yapılıyor olması da önemli. Bu bölgede oldukça faaliyet gösteren Rusya ile her zaman iyi ilişkiler içinde olmak isteriz, onlar düşmanımız değil. Bu tatbikata kendilerini de davet ettik. Tabii ki, Ruslar’ın bazı faaliyetleri bizi rahatsız ediyor ama her zaman gerginlikten kaçınıyoruz.  Bizim görevimiz NATO’yu sürekli olarak daha güçlü hale getirmek. Eğer bir Rus denizaltısı zor duruma düşerse NATO tereddütsüz şekilde kendilerine arama kurtarma konusunda yardım edecektir. 

Bunu Paylaşın