Dünyanın en büyük yüzer denizüstü RES’i hizmete girdi

MDN İstanbul

Dünyanın en büyük yüzer deniz üstü rüzgâr enerjisi santrali (RES) “The Hywind Tampen”in resmî açılışı yapıldı.

Norveç merkezli enerji şirketi Equinor tarafından yapılan açıklamaya göre, toplam 88 megavatlık kurulu güce sahip santralin yıllık 200 bin ton karbon emisyonunu önlemesi bekleniyor.

Norveç’in Kuzey Denizi’nin 140 kilometre açıklarında inşa edilen santral, toplam 11 türbinden oluşuyor.

Offshore petrol ve doğal gaz platformlarını besleyen ilk santral

Santral, kapasitesiyle dünyanın en büyük deniz üstü RES’i olma özelliğinin yanında offshore petrol ve doğal gaz platformlarını besleyen ilk santral olma özelliğini taşıyor.Bölgedeki petrol ve doğal gaz platformlarının yıllık enerji ihtiyacının yüzde 35’ini karşılayacak santral için 7,4 milyar Norveç kronu yatırım yapıldı.

Equinor Norveç Keşif ve Üretim Müdürü Kjetil Hove, “Norveç’te CO2 emisyonları 2030’a kadar %50 oranında azaltmak konusunda net bir hedef belirledik. Bunu yapmak için güce ihtiyacımız var” dedi.

Başbakan Stoere: Karbon ayak izini en aza indirmeliyiz

Açılışı “tarihi bir gün” olarak nitelendiren Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere ise girişimin Norveç’in CO2 emisyonlarını azaltmasına yardımcı olacağını ifade ederken petrol ve gazı aniden durdurmanın enerji geçişinde çözüm olmadığını söyledi.

Stoere, Reuters’e verdiği demeçte, “Dünya, bu geçiş aşamasında doğalgaza ve petrole ihtiyaç duymaya devam edecek. Bu, bir günden diğerine bir kesinti değil. Dolayısıyla karbon ayak izini en aza indirmeliyiz.”

Hywind Tampen, okyanus yatağı yerine deniz tabanına sabitlenmiş 11 rüzgâr türbininden oluşuyor. Hywind Tampen’deki maliyetler, hammadde gecikmeleri, kalite sorunları, enflasyon ve kur etkileri nedeniyle 2020’deki ilk tahmin olan 5,2 milyar krondan (491 milyon dolar) 7,4 milyar krona yükseldi.

Equinor, yine de Norveç CO2 vergisinde beklenen artış ve yüksek gaz fiyatlarının projenin finansmanı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ve projenin yaklaşık 2,9 milyar kronluk sübvansiyon aldığını söyledi.

Reuters

 

Bunu Paylaşın