Dünya filosu genişliyor

MDN İstanbul

Lloyd’s Register’ın  Gemi İnşa Piyasası Tahmini’ne göre, dünya kuru yük filosu ve genel kargo gemilerinin düşük navlun oranlarına ve fazla tonajlara rağmen tersanelerde yeni sipariş gemiler tamamlandıkça 2012 yılına kadar büyümesi bekleniyor. Mevcut gemilerin fazlası hurdaya çıkarken, yeni gemilerin yapımını dengelemek yeterli olmayacak ve sonuçta kuru yük gemisi, genel  kargo gemisi, kuru kargo motoru gibi sektörün birçok kesiminde tonaj artışı yaşanacak.

Kuru yük gemileri için yeni inşa sipariş defteri -3359 gemiyi (292 milyon ton yükü) mevcut filo kapasitesinin yüzde 70’ini kapsıyor. Yük gemisi siparişlerinin çoğu zaman iptal edilmesi ya da siparişlerin gecikmesi de tahminleri yaparken hesaba katılmış. Lloyd’s Register -Fairplay Research proje müdürü Niklas Bengston’ın yaptığı açıklamaya göre teslimatlar yarıya düşse bile, yük arzı büyüyeceği için 2009 ve 2010’da talebin de büyümesi bekleniyor ve bu da ne yazık ki navlun oranlarındaki gelişmeyi olumsuz etkileyecek.

Lloyd’s Register – Fairplay araştırmasında yer alan Gemi İnşa Piyasası Tahmini’ne göre 2012’ye doğru yeni gemi siparişleri yavaşlayacak

2012’ye kadar yüzde 3.5 büyüme bekleniyor
Genel kargo bölümünün 2012’ye doğru yıllık yüzde 3,5 büyümeye devam etmesi bekleniyor. Kuru yük bölümünde olduğu gibi burada da eski gemiler değiştirildikçe yeniler daha büyük kapasiteli olacak. 2007’nin hızlı trafiğine oranla daha yavaş olsa da 2012’ye doğru yeni yük gemisi ve genel kargo gemileri için siparişler devam edecek.
Genel olarak Çin, yük ve kargo gemisi alanında yüzde 47 oranı ile gemi inşa sektörüne hâkim durumda. Çin’i yüzde 19 ile Japonya, ardından yüzde 11 ile Güney Kore takip ediyor.
Gemi İnşa Piyasası Tahmini raporları, araştırma departmanı Lloyd’s Register -Fairplay tarafından aylık olarak yayımlanıyor. Lloyd’s Register–Fairplay, merkezi İngiltere’de bulunan uluslararası bir denizcilik yayınevi. Her rapor, belirli bir sektör hakkında hazırlanıyor. Araştırma raporları; iş çevresindeki son gelişmelerle ilgili yorumlar, nakliye için kapasite talebi gibi konulardan oluşuyor. Raporlarda ayrıca, politik, sosyal, kültürel ve makro ekonomik gelişmeler ile bu gelişmelerin deniz ticareti ve ulaşımı üzerindeki etkileri yer alıyor. Bu raporlarda kapasiteler, siparişler, teslimatlar, navlun fiyatları ve sözleşmelerle ilgili değişiklikler hakkındaki tahminler detaylı grafiklerle birlikte sunuluyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın