Dünya Denizcilik Günü kutlanıyor

MDN İstanbul

Fotoğraf: IMO

Dünya genelinde her yıl eylül ayının son perşembe günü kutlanan Dünya Denizcilik Günü bu yıl “Denizciler: Deniz Taşımacılığı Geleceğinin Merkezinde” temasıyla kutlanıyor.

Bu yılki temanın amacı Covid-19 salgını sürecinde eşi benzeri görülmemiş zorluklarla karşılaşan denizcilerin kilit çalışan olarak belirlenmesini ön plana çıkarmak.

İlginizi çekebilir:    Verilen hak geri alınır mı!

Dünya Denizcilik Örgütü (IMO), küresel ticaret için hayâti önem taşıyan denizcilerin gelecekteki süreçte de bu rollerini üstlenmeye devam edeceklerini vurgularken bu noktada farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim’in Dünya Denizcilik Günü hakkında yaptığı açıklama;

Yeni bir yıla doğru giderken Covid-19 salgınının birçok ülkede sokağa çıkma ve seyahat kısıtlamalarını neden olduğunu ve hâlâ etkisini sürdürdüğünü söyleyebiliriz.

Birçok denizci için hâlâ umutsuz bir ortam söz konusu olsa da çeşitli aşıların geliştirilmesi bir umut ortamı yaratıyor. Yüzbinlerce insan gemileri terk edemezken benzer sayıda insan da gemilerine katılamazken bu durum 2020 yılında rekor sayılara ulaştı. Bu insani kriz ortamı küresel ticareti ve güvenli seyri tehdit eder durumda.

Küresel ticaretin sürmesi için çalışmaya devam eden cesur profesyonellerimizi desteklemek adına daha fazla gayret göstermeliyiz. Dünya çapında bir buçuk milyondan fazla denizci var ve onların bu özverili çalışmaları ve profesyonelliklerine hayranlığımızı belirtmeliyiz ve minnet duymalıyız. Ancak yapmamız gereken en önemli şey ise acil eylem planı geliştirmek.

Geçtiğimiz aralık ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen ve bugüne kadar 50 IMO üyesi ülke tarafından uygulamaya alınan denizcilerin kilit çalışanlar olarak atanması tüm paydaşlarımızın atması gereken ilk adımdır.

İlginizi çekebilir:    Türkiye de gemi adamlarını kilit çalışan ilan etti

Daha fazla hükümetin adım atmasına ihtiyacımız var. Denizcilerin kilit işçi olarak atanması aşılamada öne çıkmaları için oldukça önemli bir adım. Bu nedenle, hükümetlere denizcileri kilit çalışan atamaları konusundaki çağrımı bir kez daha şiddetle hatırlatıyorum.

Geliştirilen aşıların sayısının artmasıyla birlikte denizcilerin aşılanmasını kolaylaştırmak adına daha fazla çalışmaya ve işbirliğine ihtiyaç duyuluyor. IMO, bu çalışma konusunda tüm paydaşlarıyla birlikte çalışmaya hazır durumda.

Denizcilerin tek sorunu pandemi şartları değil. Başlıca sorunlardan birisi olan deniz haydutluğu da hayatlarını kaybeden, rehin tutulmuş veya hâlâ rehin tutulan pek çok denizcinin ve ailelerin ciddi travmalar yaşamasına neden oluyor.

Denizciler bu konularda daha fazla sorumluluk almamızı hak ediyor ve IMO olarak 2021 yılını denizcilerimiz için bir eylem yılı yapmaya karar verdik.

Bu yıl belirlediğimiz ‘Denizciler: Deniz Taşımacılığı Geleceğinin Merkezinde’ temamızı yaşanan bu küresel krizin merkezinde yer alan ve küresel ticaretin devamı konusunda muazzam bir metanet ve özveri gösteren denizcilerimize adıyoruz.

IMO’nun seyir ve can güvenliği ve çevreyi koruma çalışmalarının merkezinde her zaman denizcilerimiz yer almıştır.

Ancak bu yıl, gemilerde can güvenliği için insan unsurunun önemine ve dijitalleşme ve otomasyon süreçlerinin getirdiği zorlukların üstesinden gelmede ve ortaya çıkardıkları fırsatlardan faydalanma konularına uygun bir şekilde hazırlanmış, eğitimli ve nitelikli bir iş gücünün önemine ışık tutmak istiyoruz. Ayrıca Covid-19 salgını süresince oldukça kötü durumlar yaşamak zorunda kalan denizcilerimizin esenliğini ön plana çıkaracağız.

Önümüzde zorlu bir yıl var.

Sürdürülebilir bir deniz taşımacılığının oldukça önemli olduğu Covid-19 sonrası dönemde dünya için bir çözüm bulmaya odaklanmalıyız.

Deniz taşımacılığının sürdürülebilirliği ve çevreci kimliğinin geliştirilmesi ve her şeyin önüne denizcilerimizin konması konularında tüm paydaşlarımızla ortak bir çalışma yürütmeyi dört gözle bekliyorum.

‘Denizciler: Deniz Taşımacılığı Geleceğinin Merkezinde’ temamızı desteklemek için hep beraber çalışalım.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü de Dünya Denizcilik Günü’yle ilgili bir paylaşım yaptı ve “Tüm dünyada her yıl Eylül ayının son Perşembe günü kutlanan Dünya Denizcilik Günü’nün bu yıl ki teması “Denizciler: Deniz Taşımacılığı Geleceğinin Merkezinde”. Mavi vatanımızda ve dünya denizlerinde, denizciliğimizle gelişip, kalkınacağız. DünyaDenizcilikGünü kutlu olsun,” ifadelerini kullandı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ise yaptığı açıklamada, “Deniz taşımacılığının vazgeçilmez unsuru olan deniz çalışanlarına takdir, şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum. Dünya Denizcilik Günümüz kutlu olsun,” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın