Türkiye de gemi adamlarını kilit çalışan ilan etti

MDN İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü gemi adamlarını kilit çalışanlar olarak ilan etti.Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle gemilerde mahsur kalan denizcilerin yaşadıkları insani dramın önüne geçilmesi için yerel ve uluslararası düzeyde uzun süredir çağrılar yapılıyor. Son olarak Birleşmiş Milletler (BM)’in gerçekleştirilen 75’inci oturumunda deniz çalışanlarının kilit çalışanlar olarak ilan edilmesi onaylanmıştı.

Ülkemizde ise gemi adamlarının değişimlerinin sağlanması adına ilk resmi adım atıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, ‘‘Denizcilik Sektöründe Kilit Çalışanlar’’ konulu bir Genelge yayımladı.

Genelgede Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’nün 4204/Add.14 sayılı sirküler mektubuna uygun olarak aşağıdaki gemi adamı değişim hükümleri getirildi.

  • Gemi adamları “deniz lojistiği ve tedarik zincirinde kilit çalışan” olarak kabul edilecek.
  • Ülkemizde gemiye katılacak veya gemiden ayrılacak gemi adamlarının tüm seyahat işlemleri gemi acentesi tarafından en az 48 saat öncesinden değişimin yapılacağı Liman Başkanlığı’na iletilecek.
  • Transfer öncesinde Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü yetkili personeli tarafından ilgili mevzuata göre yapılacak işlemler ve sunulacak görüş doğrultusunda sınır kapısı mülki idare amiri ya da amirleri tarafından transfere onay verilecek ve işlemler kendilerinin gözetim ve direktifleri doğrultusunda uygulanacak.
  • Kabotaj sefer bölgesi ile iç sularda çalışan gemilerde bu bildirim gerekliliği aranmayacak ve bu gemilerde çalışan gemi adamları tüm seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacak.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) limanları ile ülkemiz arasında düzenli sefer yapan gemilerde görev yapan gemi adamları yurtiçi lojistik çalışanı olarak değerlendirilecek ve karantina kısıtlamalarına tabi olmayacak.
  • Pandemi sürecinde olabilecek seyahat kısıtlamalarında, gemiye katılış ve gemiden ayrılışları kolaylaştırmak üzere gemi adamları ulusal seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacak.
  • Pandemi kısıtlamaları sürecinde, Türk Boğazları’ndan geçiş yapan gemilerin personel değişimlerinde de bu Genelge hükümleri geçerli olacak ve değişimler İstanbul ile Çanakkale’de yapılacak.
  • Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Serbest Pratika düzenlenmemiş ve personel değişimi izni verilmemiş gemilerin personel değişimi yapmasına izin verilmeyecek.
  • Değişim başvuruları incelenecek ve Genelge’de belirtilen şartlara uygunluk gösterdiği görülen gemi adamlarının değişimlerine izin verilecek.
  • İl Hıfzıssıhha kurullarında il bazında alınan kararlar Genelge hükümleri dışında değerlendirilecek.
  • Covid-19 sebebiyle seyahat kısıtlaması uygulanan ülke vatandaşı olan gemi adamlarının değişimine ilişkin kararlar, gemi adamının gemiye katılış tarihi ve geminin uğrak limanları dikkate alınmak suretiyle sınır kapısı mülki idare amirince değerlendirilecek. Değerlendirme sonucu uygun görülmeyen değişimlere izin verilmeyecek.
  • Ülkemize giriş ve çıkış yasağı olan yabancı uyruklu gemi adamları Genelge kapsamına giremeyecek.
  • Gemi adamı değişimleri için yapılacak tüm masraflar ve giderler gemi donatanı, işleteni veya acentesi tarafından karşılanacak.
  • Pandemi sürecinin kısıtlama olmadığı dönemlerde ise gemi adamı değişimleri Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan talimatlar ve kararlar kapsamında yapılacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın