Dünya Bankası: 2025’te Türkiye 15 küresel kutuptan biri olacak

MDN İstanbul

Dünya Bankası Yükselen Küresel Eğilimler Grup Yöneticisi Mansoor Dailami, 2025 yılına gelindiğinde Türkiye’nin 15 küresel kutuptan biri olacağını ve diğer ülkeleri etkileme anlamında rol üsteneceğini bildirdi. Dünya Bankası tarafından hazırlanan ”Küresel Kalkınma Perspektifleri 2011, Çok Kutupluluk: Yeni Küresel Ekonomi” raporunun baş yazarı ve Dünya Bankası Yükselen Küresel Eğilimler Grup Yöneticisi Mansoor Dailami, rapor ile önümüzdeki 20 yıla bakmak istediklerini ve dünya ekonomisinin nasıl şekilleneceğini kestirmek istediklerini söyledi. Türkiye’nin demografik faktörle ilgili farklı bir durumu olduğunu dile getiren Dailami, gelişmekte olan ülkelerin durumuna bakıldığı zaman Türkiye’nin parlak bir geleceğe sahip gözüktüğünü ifade ederek ”Türkiye önümüzdeki 20 yılda dünyanın en üst sıradaki zengin ülkelerinden biri haline gelebilir. Çünkü Türkiye’deki büyüme diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha dengeli, sadece dış talebe değil, iç talebede de dayalı bir büyümesi var” dedi. 2011 yılında da Türkiye’de önemli bir büyüme rakamının yakalanacağının öngörüldüğünü anlatan Dailami, Türkiye’de yatırım rasyosu konusunda biraz düşük bir oranın söz konusu olduğunu, bunun yüzde 20’ler oranlarına getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Çok para birimli senaryo

Küresel krizin ardından Avrupa’nın inşasının 1944 yılındakinden çok daha farklı olacağını ve gelişmekte olan ekonomilerin küresel ölçekte önemli hale geleceğini anlatan Dailami, ”Önümüzdeki yaklaşık 10 yıl içerisinde, Çin’in büyüklüğü ve Çin şirketlerinin ve bankalarının hızlı bir şekilde küreselleşmesi renminbi (Çin para birimi-yuan) için daha önemli bir rol anlamına gelecektir. 2025’teki en olası küresel para birimi senaryosu dolar, euro ve renminbi etrafında konumlanan çok para birimli bir senaryo olacaktır” diye konuştu. Önümüzdeki dönemde uluslararası parasal mimari yapının önemli ölçüde değişeceğine inandıklarını yineleyen Dailami, başta Çin’in resmi para birimi olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin küresel ekonomide önem taşıyacağını vurguladı. Yükselen ekonomilerden Çin’in yanı sıra Asya’dan, Latin Amerika’dan birçok ülkenin küresel ekonominin önemli aktörleri haline geleceğini dile getiren Dailami, Türkiye’nin de 15 küresel kutuptan biri olacağını ve diğer ülkeleri etkileme anlamında da önemli bir rol üstleneceğini söyledi.

5 ülke ileri ekonomi
seviyesine ulaşacak

Dünya Bankası raporuna göre, 2025 yılında Brezilya, Hindistan, Endonezya, Kore ve Rusya gibi önde gelen yükselen ekonomilerin küresel büyüme kutupları olarak Çin’in ileri ekonomiler seviyesine ulaşması olası. Rapora göre, küresel büyüme dengesi gelişmekte olan ülkelerden yükselen ekonomilere doğru kayarken yeni bir küresel ekonomik düzen ortaya çıkıyor. Yükselen piyasaların çok uluslu şirketleri, küresel yatırım akışlarının giderek daha önemli hale gelen kaynakları ve etmenleri haline gelecek. Uluslararası para rejimi çok para birimli bir rejime doğru hareket edecek. 2025 yılına gelindiğinde Türkiye küresel büyümeye katkıda bulunan önemli ülkelerden biri olacak. Türkiye’nin küresel büyümeye katkı yapabilmesi için ”teknoloji kabulü ve faktör yeniden dağıtımı yoluyla toplam faktör verimliliğinde iyileşmeler, insan sermayesi başta olmak üzere sürdürülebilir düzeylerde yatırım, kurumsal reform ve yönetişim reformunda ilerlemenin sürdürülmesi ve makro ekonomik politika oluşturma ihtiyatlılık” gibi konularda adımlar atması gerekecek.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın