Drina Nehri’nde ekolojik felaket sinyali

MDN MEDIA

Bosna Hersek’in Visegrad şehrinde bulunan Drina Nehri’nin yüzeyini kaplamış çöp ve plastik atıklar, doğal yaşamı tehdit ederek ekolojik felaket sinyali veriyor

Bölgede etkili olan yağışların da etkisiyle genelde Sırbistan ve Karadağ üzerinden nehre akan tonlarca çöp, nehrin Visegrad kısmında toplanıyor. Ekolojik felaket sinyali veren nehri temizleme çalışmaları kepçe ve kamyonlarla yapılsa da yerel yönetimin çabaları yetersiz kalıyor.

Doğadan ve kıyılarda bulunan resmî atık depolarından çöpler, yağmurla nehre taşınıyor

AA muhabirine nehirde yaşanan sorunun Bosna Hersek, Sırbistan ve Karadağ’ın ortak problemi olduğunu söyleyen Eko Akcija Derneği Başkanı Anes Podic, “Şiddetli yağmurlardan sonra nehrin seviyesi yükseldiğinde su, çoğu doğadan ve kıyılarda bulunan resmî atık depolarından çöpleri taşıyor. Bu sorun gerçekten çözümü çok kolay olmayan büyük bir problem” dedi.

Durumu sadece medya gerçek anlamda takip ediyor

Sadece medyanın durumu gerçek anlamda takip ettiğini söyleyen Podic, ilk adım olarak nehrin kenarlarında bulunan atık depolarının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Sözlerine devam eden Podic, şunları söyledi:

‘Bu, sadece Drina’nın sorunu değil’

Bu, sadece Drina’nın sorunu değil. Burası, hidroelektrik santralimiz ve büyük bir barajımız olduğu için daha çok dikkati çekiyor. Bosna Hersek’teki diğer nehirlerde de benzer sorunlarımız var. Nehirlerimiz atıklarla dolu ve Sırbistan ve Karadağ’da da durum benzer.

Birçok alan çöp deposu ilân edildi

Nehirden çıkan birçok çöpün Visegrad’daki resmî olmayan alana atıldığını bu nedenle birçok alanın çöp depose ilân edildiğini söyleyen Podic, bunun başlı başına bir ekolojik sorun olduğunu dile getirdi.  

Çöpler, hesaplanamaz sonuçlarla besin zincirine giriyor

Nehirdeki çöplerin neredeyse tüm Bosna Hersek’i besleyen tarlaları olumsuz etkilediğini ifade eden Podic, “Nehirden gelen çöpler, hesaplanamaz sonuçlarla besin zincirimize giriyor. Gıda kontrollerinin yetersiz olması nedeniyle ne yediğimizi gerçekten bilmiyoruz. Düzensiz atık imhası ise insanların sağlığı açısından büyük sonuçlar doğurabilir” şeklinde konuştu.

Çevre kirliliği, siyasilerin gündeminde değil

Podic, Bosna Hersek ile Sırbistan’ın ve Sırbistan ile Bosna Hersek’in siyasi sorunlarla karşı karşıya denk geldiğini ancak çevre kirliliğinin siyasilerin gündeminde olmadığını belirtti.

Kısa vadeli çözümler, problemin tekrarlamasına sebep oluyor

Nehirde yaşanan duruma kısa vadeli çözümler bulunduğu için, nehirde yaşanan problem her yıl aynı dönemde tekrarlıyor.

AA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın