DenizTemiz/TURMEPA’da yeni dönem

MDN İstanbul

Denizler ve kıyılar konusunda Türkiye’nin lider sivil toplum kuruluşlarından DenizTemiz Derneği/TURMEPA’nın 14 Kasım’da seçim gündem maddesiyle toplanan 16’ncı Olağanüstü Genel Kurulu’nda Yeni Yönetim Kurulu seçildi.
Yönetim Kurulu üyeliklerine TURMEPA Kurucu Onursal Başkanı  Rahmi M. Koç,  eski dönem Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, İbrahim Yazıcı, Jonathan Beard, Asaf Güneri, Vera Bulgurlu, Tezcan Yaramancı, Aydan Semker, Nursen Gündüz, Semih Deniz, Aldo Kaslovski, Cengiz Kaptanoğlu seçildi. Yönetim Kurulu’nun Genel Kurul’un ardında yaptığı toplantıda belirlenen görev dağılımıyla, Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Tezcan Yaramancı, Başkan Yardımcılığı’na da İbrahim Yazıcı getirildi.
Genel Kurul’da konuşma yapan Eşref Cerrahoğlu, 14 yıl gibi kısa bir süre içinde TURMEPA’nın tüm Türkiye tarafından denizlerin korunması konusunda akla gelen ilk sivil toplum kuruluşu haline getirildiğini vurgulayarak, “14 yıl önce, Onursal Başkanımız Sayın Rahmi Koç’un önderliğinde, bu cennet köşelerimizi, oksijenimizin yüzde 75’ini sağlayan denizlerimizin korunması konusunda farkındalık yaratmak ve projeler geliştirmek amacıyla derneğimizi kurduk. 14 yıl sonunda geldiğimiz noktada bakıyoruz ki, artık yalnızca bizler değil, tüm dünya ‘Küresel Isınma’ tehdidinin farkında ve kendilerini nasıl etkileyeceğini anlamaya başladı. Bu tehdide karşı denizlerin önemi de daha belirgin biçimde ortaya çıktı” dedi.
Cerrahoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de artık denizlerin korunması yalnızca denizlerle ilgilenenlerin değil herkesin bilincinde olduğu bir konu. Eğer bu bilinçlenme hareketinde biraz katkımız olduysa ne mutlu bize.  DenizTemiz Derneği olarak ilk kurulduğumuz dönemde önceliğimizi, kamu kurumları, yerel yönetimler, bilim dünyası ve deniz dostları ile birlikte kamuoyunda farkındalık yaratmaya vermiştik. Artık o aşamayı geçtik. Şimdi çok daha önemli bir görevi üstlendik. Geleceğin nesillerini denizin önemini,  nasıl ve neden korumaları gerektiği konusunda bilinçlendirme görevini üstümüze aldık. Çünkü denizlerimizi bizler değil, çocuklarımız ve gençlerimiz koruyacak. 83 bölge koordinatörlerimiz ile birlikte artık tüm kıyı şeridindeki halkımızın denizleri koruma çabalarına şahit oluyor, bizimle çalışma konusundaki isteklerini görüyoruz. Bilim dünyası ve yerel yönetimlerle bu konuda çok sayıda proje üzerinde çalışıyor, birlikte uygulamaya geçiriyoruz.  Ben yönetim kurulu başkanı olarak da Sayın Rahmi Koç’dan devraldığım ve 7 yıldır yürüttüğüm başkanlık görevinde bu misyonumu tamamladığıma inanıyorum. Artık, yeni fikirleri ve enerjisi ile bu çalışmalara birçok yeni proje katacak yeni arkadaşa bayrağı devrediyorum. Ama elbette onunla birlikte çalışmaya devam edeceğim. Destek olacağım.”

TURMEPA projelerini destekleyenler ödüllendirildi
Kurulda DenizTemiz TURPEMA’nın projelerine verdikleri destekten dolayı Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Beyazıt adına Genel Müdür Yardımcısı Murat Ermert’e, İDO Deniz İşletmeleri Genel Müdürü ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Paksoy’a ve MNG Kargo Genel Müdürü Aslan Kut’a ödül verildi. Ya-sa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sabancı ise “Geleceğimiz Erimesin” projesine verdiği destekten dolayı ödülünü TURMEPA Onursal Başkanı Rahmi Koç’tan aldı. Rahmi Koç ödül töreni sırasında yaptığı konuşmada “Ben başkanımıza huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Cerrahoğlu Ailesi İle Koç Ailesi yaklaşık 30 senedir Büyükdere’de komşuluk ettiler. Ailecek görüşürüz. Eşref Bey 7 sene hem bizi hem Turmepa’yı idare etti, hem de büyük saygınlık kazandırdı. Çok yumuşak bir idare tarzı vardır. Ancak onun arkasındaki çelik yumruğu hiç kimse göz ardı etmesin. Bundan sonraki çalışmalarımızda bize yardım edeceğini burada taahhüt etti. Kendisine teşekkür eder, sevgiler, saygılar ve muvaffakiyetler dilerim” dedi.

Bunu Paylaşın