“Denizcilikte küresel rekabet edecek altyapıyı oluşturamadık”

MDN İstanbul

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, denizciliğin sorunlarını masaya yatırdığı konuşmasında ”Küresel iş yapıyoruz, ama küresel rekabet edecek altyapıyı, insan kaynağı kapasitesini, kurumsal altyapıyı henüz oluşturamadık. Sorunumuz planlamada, üretim kademelerinin sürekliliğinde, pazarlamada” dedi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, denizcilik sektöründe üretim verimliliği yönünden hâlâ sorunlar olduğunu belirterek, ”Küresel iş yapıyoruz, ama küresel rekabet edecek altyapıyı, insan kaynağı kapasitesini, kurumsal altyapıyı henüz oluşturamadık” dedi. Yıldırım, şunları kaydetti: “Nerede sıkıntımız var, bunu mutlaka tespit etmemiz lazım. Kurulu kapasitemiz ve teçhizatımızda sorun yok. Sorunumuz planlamada, üretim kademelerinin sürekliliğinde, pazarlamada. Bunları aşabildiğimiz oranda gücümüzü artıracağız, rekabet şansımızı yükseltmiş olacağız.”
Yıldırım, Barbaros Denizciler Derneği’nce (BADER), Viaport Crowne Plaza Otel’de düzenlenen iftarda yaptığı konuşmada, denizcilerin gittikçe büyüyen, büyüdükçe dayanışması artan bir topluluk olduğunu, denizcilikle ilgili sivil toplum kuruluşlarının artmasının, denizciliğin güçlenmesi anlamına geldiğini söyledi. Türk denizciliğinin son birkaç yıl içinde küresel krizle bağlantılı olarak bir dalgalanma geçirdiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: ”Bildiğimiz bir gerçek var; küresel kriz 2008’in son çeyreğinde dünya emtia ticaretinin finansmanının zora düşmesiyle başladı. Mal ticaretinde küresel finansmanda sıkıntı çıkınca, küresel ticaret yavaşladı, durdu. Taşımaların uluslararası anlamda yüzde 80’den fazlasının deniz yoluyla yapıldığını düşünürsek, küresel ticaretteki bir birim azalma, deniz taşımacılığına 4 kat çarpan etkisiyle yansır. 2009, en zor yılımız oldu. Tam onun tahribatlarını tamir etmeye çalışırken, bu kez Amerika, İtalya, İspanya ve Yunanistan’da baş gösteren dış borç krizi tekrar olumsuz havayı tetikledi. Şimdi denizciliğimiz bu olumsuz havanın, bu zor şartların etkisiyle mücadele ediyor. Bunları da atlatacağız.”

‘Denizciler artık
siyaseten de güçlü’

Bu dönem parlamentoda daha çok denizci milletvekilinin bulunduğunu belirten Yıldırım, artık denizcilerin siyaseten de daha güçlü olduğunu ifade etti. Maneviyatın alabildiğince arşa uzandığı bugünlerde açlıkla pençeleşen Somalili insanların unutulmaması gerektiğini de dile getiren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: ”Bu konuda sivil toplum kuruluşları, resmi kuruluşlar, vatandaşlarımız dünyaya örnek bir çalışma yapıyor. Gemilerimiz kalkıyor. Sonraki günlerde de gemi kalkacak. 50 bin ton un, yağ, şeker gönderiyoruz. Oradaki insanlar açlıktan ölürse, bu utanç hepimizindir. Hiç kimse, ‘bunda benim sorumluluğum yok’ diyemez. Onun için Türkiye yine dünyada örnek olmuştur. Bugüne kadar toplanan nakdi yardımlar 200 milyonu aşmıştır. Türk insanı bir kez daha farkını ortaya koymuş, yoksullukla mücadele eden kardeşlerinin imdadına yetişmiştir.”
İftara, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Burhan Külünk, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ve BADER Başkanı Mustafa Dülgar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın