Denizcilikte devrim yaratacak gemiyi Türk mühendisler tasarladı

MDN İstanbul

Türk bilim insanları özel sektörle iş birliği yaparak dünya gemicilik sektöründe bir devrime hazırlanıyor.Küresel ısınmanın sebeplerinden biri olan ulaşım sektöründe, KABRON AYAK izimizi minimuma indiren bir başarıya imza atan Türk bilim insanları, dünyanın ilk “Yeşil Hidrojen” ile çalışan gemisini tanıttı.

CNA Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yağcı’nın öncülüğünde tasarlanan ANYGREEN isimli gemi, fosil yakıtı sıfırlamayı hedefliyor. Gemi, rüzgâr enerjisinin yanı sıra dünyada ilk defa yeşil hidrojeni de yakıt olarak kullanacak. Gemilerde kullanılan ve deniz yaşamını olumsuz etkileyen asbest de AYN GREEN’de kullanılmayacak.

Türk bilim insanlarının tasarladığı gemi dünyada ilk defa akıllı zırh teknolojisine sahip olacak. Türkiye’yi dünya gemicilik sektörünün bir numarası haline getirmeyi planlayan proje, IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü)’nün 2050 kriterlerinin çok üzerinde yeni nesil yeşil gemi tasarımı ile dünya tersaneciliğinde de bir devrim yaratmak istiyor.

CNA Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yağlı basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ’’Yeşil Gemi dediğimizde dünyaya sağlayacağımız karbonsuzlaştırmayı anlamalıyız. Bizim yola çıkış hedefimiz de bu, yani karbon ayak izini ortadan kaldırmak. IMO’nun sağlamış olduğu belli standartlar var ve bunun için dünyada çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Biz, bu çalışmaların çok üzerine çıktık. Akademisyen ve hocalarımız bu noktada bizi üst düzeye taşıdılar. 10 yıllık süreç içerisinde denizcilikte dünyaya hükmeden bir yapıyı hayata geçirmiş oluyoruz.” dedi.

Projenin aşamaları ile de ilgili bilgi veren Yağlı, “Proje şu anda üretime hazır konumda, tersane ve Sanayi Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Elde ettiğimiz done ile klaslandırma sonuçlandığı anda üretime geçeceğiz. Projenin tamamında kullanacağımız rakam 5 milyar dolar. Geminin maliyeti 45-50 milyon Euro civarında ve 2,5 ila 3 yıl arasında denizlerde olacak.” açıklamalarında bulundu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın