Denizcilik sektörü sorunlarını masaya yatırdı

MDN İstanbul

Ataköy Sheraton Otel’de 19 Şubat 2014 tarihinde düzenlenen Müşterek Meslek Komitesi toplantısına, Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka’nın yanı sıra Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızırreis Deniz, İstanbul Liman Başkanı Hüseyin Gani Aygün, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, TOBB Denizcilik Sektör Başkanı Erol Yücel, GİSBİR Başkanı Murat Kıran, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, DTO Meclis Üyeleri, DTO Meslek Komitesi Üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.
Olumlu ve sıcak havada geçen toplantıda, meslek komitesi üyeleri yaptıkları konuşmalarda sektörün büyümesi ve gelişmesi konusunda idareden beklentilerini ifade etme fırsatı buldu.

‘Tersane kiralarıyla ilgili
yönetmelik yakında çıkacak’
Ulaştırma, Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, denizcilik sektörünün çeşitli alanlarında faaliyet gösteren meskek komitesi üyelerinin sorunlarını dinleyerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Gemi inşa sektörünün uzun zamandır beklediği kira sözleşmeleriyle ilgili yönetmeliğin kısa süre içinde tamamlanarak yayınlanacağının müjdesini veren Aka, birçok Bakanlığın sorumluluk alanına giren konularda çözümün zaman aldığını belirtti. Kira miktarının cironun 40’ta birine sabitlenmesinin ardından bir sonraki adımda kira sözleşme sürelerinin tekrar 49 yıla tamamlanması öngörülüyor.
“Hem DTO’dan hem GİSBİR’den bakanlık olarak çok büyük destek görüyoruz. Takım çalışmasının nasıl olduğunu gösterdikleri için her iki kuruma da çok teşekkür ediyoruz. Geçen senenin başında tersane kiralarıyla ilgili bir kanun çıkarmıştık. Aynı tersaneye ait birden çok kira sözleşmesi gibi sorunlar olduğundan kanunun uygulanabilmesi için bir yönetmelik çıkması gerekiyor. Bütün bunlar kısa sürede yönetmeliklerle sistematik bir şekilde çözülecek. Maliye Bakanlığıyla bizim bakış açılarımız farklı olduğundan kira sözleşmelerinin uzatılmasıyla ilgili yönetmelik çalışması da çok uzun sürdü. Ancak bu konuda bize Hem DTO hem GİSBİR çok ciddi destek verdiler. Nihayet bu hafta içinde Maliye Bakanlığı’yla ayrıntılı en detaylı maddeleri üzerinde mutabakat sağladık. Gelecek hafta onaylar alınarak ilgili bakanlık tarafından Resmi Gazetede yayınlanacak. Ondan sonra da Tuzla bölgesinin kira sözleşmeleri ve diğer imar sorunları bundan sonra seri şekilde çözüme kavuşmuş olacaktır. Dünya gemi inşa sanayindeki ağır rekabeti siz bizden daha iyi biliyorsunuz. Niş işlerde ısrarcı ve gayretli şekilde çalışmaya devam etmemiz lazım. Gemi inşa sanayinde dünyada önemli bir ülke olmak istiyorsak bence tek yolumuz bu. Böylece rekabet gücümüzü artıracağız. Rekabetçi olmayı hayal edersek çok uzun yıllar beklememiz gerekebilir. Dünyada farklı kulvarlar yaratarak ticari ve idari yapılanmamızı bu yeni kulvarlar üzerinde etkili bir şekilde yeniden gözden geçirmemiz lazım. Tersanelerin kira sözleşmeleri ve diğer konularla ilgili sıkıntıları da kısa sürede çözülecek. Yürürlüğe girmeden belirli anlaşmaları yapmak olmuyor. Ancak müjdeleyebilirim ki, bu konu en önemli maddelerimizden birisiydi. Tersaneyi işleten kişi eğer isterse tersane kendisine kiralanmaya devam edecek. Ben istemiyorum derse de gereken yapılır.”
Eğitim konusundaki çalışmalarına da değinen Suat Hayri Aka, yeni denizcilik okulları açılmasına tamamen karşı olduklarını belirterek Türkiye’nin Çin’le birlikte dünyada en çok gemiadamı yetiştiren ülke olduğunun altını çizdi.
“Dünyadaki gemiadamı sayısının yüzde 10’unu Çin yetiştiriyor, yüzde 6,7 ile ikinci sırada Türkiye, üçüncü sırada Filipinler var. Ülkemizde uluslararası kurallar dikkate alınmadan meslekyüksekokulları açılıyor. Denizcilik okulu yükümlülüklerini karşılamayan okullar gemiadamı yetiştirmek için izin istiyor. Öğretim elemanı saysı ülkemizde ne yazık ki yeterli değil. 15 fakülte 10 yüksekokul, 50 civarında lise, 50’ye yakın eğitim kurumu. Ben şimdi sizlere soruyorum, eğer Türk gemiadamı kalitesinden memnunsanız biz yönetmeliği durduralım. Buna siz karar verin. Bu şartları uygulayan herkes fakülte açabilir. Yönerge uluslararası kurallara göre hazırlanmıştır. 30 fakültenin aynı havuzu eğitim için kullanması söz konusu olabilir mi? Biz gereken süreyi herkese tanıyoruz, ancak eğitim kurumlarından tatmin edici yanıtlar alamıyoruz. Mesele sadece ehliyet veya belge vermek değil. Önemli olan sektörün ihtiyacı olan kaliteli gemiadamları yetiştirmek, amatör denizcilere tekne kulanmayı öğretmek olmalı. ”

‘Kira sözleşme süreleri
uzatılırsa sektörün önü açılır’
Tersane kiraları ve kira sözleşmeleriyle ilgili konudaki çalışmaları için Bakanlık yetkililerine teşekkür eden GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, imar planyla ilgili gerekli düzenlemeler yapıldığı taktirde sektörün önünün açılacağını belirtti.
“Yönetmelik çıkmadığı kira miktarları eski kanuna göre isteniyor. Yönetmelik yayınlandığıda bu sorun ortadan kalkacak. Ayrıca aynı sebeple revizyon imar planımızı da hayata geçiremiyoruz. Aynı zamanda 2014 Ağustos ayında üyelerimizin geçici işletme yani kısmi işletme ruhsatlarını alması gerekiyor. Tüm üyelerimiz gerekli hazırlığı yapmasına rağmen milli emlak ile olan kira sözleşmelerimiz konusundaki belirsizlikten dolayı sıkıntılıyız. İstiyoruz ki 2014 Ağustos ayı geldiğinde sizi tekrar bu süreyi uzatın diye rahatsız etmeyelim. Umuyorum ki, bu tarih gelmeden herkes işletme belgelerini almış olur. Ayrıca bugüne kadar yaptıklarından dolayı idareye teşekkür etmek istiyorum.
Çünkü kapılarını her çaldığımızda bize mutlaka cevap verdiler ve ellerinden gelenleri de yaptıklarını biliyorum. Biz Gemi İnşa Sanayicileri Birliği olarak önümüzdeki dönemde kira sözleşmeleriyle ilgili konuya konsantre olacağız. Bizim kalan sürelerimizin bir sonraki adımda tekrar 49 seneye çıkartılması için gerekli tüm çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Maliye Bakanlığı’yla alakalı bir sorun olduğunu biliyorum ama ekip olarak çalışırsak amacımıza ulaşacağımıza inanıyorum.”

Mahmut Aydın: ‘Yeni
denizcilik eğitimi yönergesi
yeni sorunlar getiriyor’
43. Numaralı Meslek Komitesi Başkanı ve DTO meclis üyesi Mahmut Aydın toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’nin kruvaziyer turizminin geçen yıl yüzde 10 büyümesinin çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak özel sektörün liman ve marina özelleştirmelerine girmesinin bu artıştaki katkısının altını çizdi.
“Kruvaziyer turizminin gelişmesinde özel sektörün yatırımı hareket getiriyor. Özelleştirilen İstanbul Karaköy limanını geçen yıl 380 civarında kruvaziyer gemisi ziyaret etti. Geçtiğimiz günlerde bu liman işlemler tamamlanarak yeni sahibi Doğuş Holding’e devredildi.”
Denizcilik sektörünün gelişmesinde eğitim konusunun her zaman olduğundan çok daha ön planda olmasının bir eğitim gönüllüsü olarak kendini mutlu ettiğini söyleyen Aydın, denizcilik meslek liselerine karşı artan ilgisine değindi.
“Geçen ay Giresun Tirebolu’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan denizcilik lisesi gerçekten çok modern bir yapı. Basından okuduğum kadarıyla önümüzdeki dönemde Sinop’ta da bir lise yapılacakmış. Halkın denizcilik meslek liselerine olan hayli yüksek ilgisi beni memnun ediyor. Denizcilik fakültelerinin de kontenjanlarının dolması sektör için çok güzel bir gelişme. Denizcilikteki dinamizme ayak uyduracak eğitmenlerin olması da şart. Denizciliğin ekonomiden aldığı pay oranında eğitim bütçesinden faydalanması gerekiyor. Ayrıca eğitimde kalitenin artırılması için merdiven altı olarak nitelendirdiğimiz kursların ciddi eğitim kurumlarına çevrilmesi hepimizin ortak talebi.
Ancak 19 Aralık 2014 tarihinde yayınlanan yönerge birtakım olumlu düzenlemeler getirse de, yeni sorunlar doğuruyor. 59 denizcilik meslek lisesine en az 8’er öğretmenden toplam 472 öğretmen atanması gerekiyor. Ancak son 10 yılda devletin atadığı toplam denizcilik öğretmeni sayısı 100 bile değil. Meslekyüksekokulları ve fakültelerde benzer öğretim elemanı sıkıntısı çekiyor. Bu koşularda YÖK ve DTO’nun karşılıklı oturup bu yönergeyi ertelemeleri gerekiyor. Bu sürede de eksiklikler giderilip eğitimin uluslarası standartlara uygun hale getirilmesi sağlanmalı.”

Bunu Paylaşın