Denizanaları Haliç’i istila etti

MDN MEDIA

Haliç’te görüntülenen denizanası istilası üzerine, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, denizanalarının artmasının ana sebebinin kirlilik olduğunu söyledi

Haliç Tersanesi ve Atatürk Köprüsü çevresinde yaşanan denizanası yoğunluğu, havadan çekilen görüntülere yansıdı. Durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Okyar, “Denizanalarının hayatta kalma tecrübeleri hepimizden daha fazladır. Bu nedenle olumsuz her türlü koşula adaptasyon gösterip baskın hâle geçebiliyorlar. Marmara Denizi uzun yıllardır kirletilmiş bir denizdir. Denizanalarının artışına etken olarak birinci sebep kirliliktir. Bunların üzerinden beslenen canlıların balıkçılık ile ortamdan çekilmesi, endüstriyel balıkçılık yapılması. Denizanası artışında önemli bir etken olabiliyor” dedi.

Okyar, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kıyı tahribatının durdurulması gerekiyor”

Küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişikliği, daha tropik bölgelerde yaşayan türlerin akıntılarla Marmara Denizi’ne gelmesine olanak sağlıyor. İleri biyolojik arıtma olmayınca suyun kalitesini ve ekosistemin dengesini bozacak unsurları suya vermiş oluyorsunuz. Bu da denizanaları popülasyonu için bir fırsattır. Kıyı tahribatının durdurulması gerekiyor. Park yol yapmak adına kıyı ekosisteminin tahrip edilerek doldurulması, denizanalarının larvalarının üremesi için alan oluşturuyor.

“Denizanaları müsilajın oluşmasında katalizör rolü var”

Denizanalarının müsilaj oluşumunda katalizör rolü olduğunu söyleyen Okyar, “Müsilaj olayını yaşadık, gerçekten korkutucu ve kötüydü. Her an yeniden yaşayabiliriz çünkü müsilajı oluşturan organizmalar Marmara Denizi’nde mevcut. Uygun koşullar meydana geldiğinde müsilaj tekrara görülebilir. Biz Bakanlığımız ile olan ortak çalışmamız ile denizanalarının müsilajı tetikleyip tetiklemediğine baktık. Denizanaları müsilajın oluşmasında katalizör rolü var. Denizanalarının toplu ölümleri ile birlikte müsilajı destekleyecek koşullar meydana geliyor. Hemen dibimizde lağım çukuru gibi bir ortam olabilir. Marmara Denizi için hiçbir zaman umutsuz değilim çünkü kendini yenileyebilen bir deniz” ifadelerini kullandı.

İHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın