Denizanaları Foça’yı istila etti

MDN MEDIA

İzmir Foça’da ağustos ayından beri yaşanan denizanası yoğunluğu, balıkçıları ve bölge halkını olumsuz etkilemeye devam ediyor

Ağustos ayından bu yana sayıları her geçen gün artan denizanaları, yağan yağmur ve esen rüzgârın etkisiyle Foça kıyılarına akın etti. Kıyıya vuran ve teknelerin etrafında toplanan denizanaları, balık ağlarına dolanarak balıkçıları zor durumda bıraktı.

Foça’da 40 yıldır balıkçılık yapan Ali Kemiksiz, İHA muhabirine durumla ilgili şunları söyledi:

Ağlarda biriken denizanaları, ağları patlatıyor

Bu yıl denizanaları yoğunluğundan dolayı balık ağlarımız zarar görmeye başladı. Ağlarda biriken denizanaları ağları patlatıyor ya da çekerken ağlar parçalanıyor. Bir fok balığı, kaplumbağa, yunus gibi zarar vermiyor, ağlara dolandığında temizlemek güçleşiyor ve ağlardan çıkartırken hasar oluşuyor.

Çözüm için ağ örülebileceğine değinen, 50 yıllık turizmci otel sahibi Sebahattin Karaca ise konuyla ilgili şunları aktardı:

Sadece turizm değil, kent ekonomisi de zarar gördü.

Öyle bir sardılar ki geçtiğimiz yaz ayından bu yana Foçalı turizmciler olarak bize epey zarar ettirdi. Hâlâ da istila devam ediyor. Kış geldi gidecekler diye umuyorduk ama maalesef gitmediler. Okyanus kıyılarında köpekbalıklarının insanlara zarar vermemesi için demir ağlar örüyorlar, buraya da demir ağ değil ama insanların denize girecekleri mesafe kadar kıyı şeridine ağlar örülebilir. Böylelikle, denizanaları sahile gelemezler. Bu şekilde belki 2024 yılını kurtarabiliriz. Denizanası istilası nedeniyle, sadece turizm değil kent ekonomisi de zarar gördü.

İHA

Bunu Paylaşın