Deniz üstü rüzgâr enerjisi daha fazla yatırım çekebilir

MDN İstanbul

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) “Dünya Enerji Yatırımları 2022” raporuna göre temiz enerji yatırımlarının bu dönemde 1,4 trilyon dolara ulaşacağı hesaplandı.

Rapora göre, yenilenebilir enerji sektöründeki yatırım iştahı son yıllarda yükselen enerji fiyatlarına rağmen artış gösteriyor.

Güneş ve rüzgâr enerjisi gibi temiz enerji teknolojileri ise birçok ülkede hâlen en ucuz elektrik üretim yöntemi olarak değerlendiriliyor.

Yenilenebilir enerji sektöründe sadece şebeke, enerji teknolojileri ve depolama yatırımlarının toplam yatırım tutarının yüzde 80’i olacağı ifade edilen raporda, güneş enerjisinin dağıtık ve şebeke tipli projeleri en fazla yatırım yapılacak alanlar olarak dikkati çekiyor.

Raporda, rüzgâr enerjisi sektöründe ise deniz üstü (offshore) rüzgâr enerjisi yatırımlarının karasal rüzgâr enerjisi yatırımlarına göre daha fazla yatırım çekeceği ifade ediliyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına bağlı olan elektrik şebekelerinde esnekliğe imkân veren batarya depolama teknolojisi yatırımlarının bu yıl 20 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilirken enerjisini çeşitlendirmek isteyen ülkelerde hidrojen yatırımlarının da ivme kazanacağı vurgulandı.

Böylelikle, küresel enerji yatırımlarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 8 artışla 2,4 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Raporda ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ortaya konulan politika ve hedefler yanında enerji verimliliği, elektrifikasyon ve düşük karbonlu teknolojilere büyük ölçekte yatırımların yapılmaması halinde artan küresel enerji talebinin sürdürülebilir yollarla karşılanamayacağı vurgulandı.

AA

Bunu Paylaşın