Deniz seviyesi 65 cm yükselecek

MDN İstanbul

Bilim insanları, 32 kişiden oluşan bir ekiple, Thwaites buzulunda araştırma yapmak için dünyanın ulaşılması en zor olan yerine giderek 2 ay boyunca buzulda araştırma yapacak.

Antarktika’da “kıyamet buzulu” olarak ta bilinen Thwaites buzulunda araştırma yapmak amacıyla 32 bilim insanı dün, 2 ay sürecek göreve çıktı.

Küresel ısınma nedeniyle Antarktika’da bulunan Thwaites buzulunda erime meydana geldiğini söyleyen yetkiler, buzulun tamamen erimesi durumunda deniz seviyesinin 65 cm yükseleceğini belirtiyor.

ABD ve Birleşik Krallık’ın ortak olduğu ve 50 milyon dolar ayrılan görevde bilim insanları, Thwaites buzulundaki su sıcaklığını, buz kalınlığını ve deniz tabanını araştırarak buzda meydana gelen inceleyecek.

Göteborg Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Anna Wahlin, Thwaites buzulunun gelecekte belirsizliğe yol açtığını ve ulaşımın çok zor olması nedeniyle de araştırma yapılamadığını söyledi.

Wahlin, Thwaites buzulunun artık pürüzsüz bir cam gibi olup katı bir buz gibi görünmediğini; 2019 yılında bir ekiple beraber robotik bir gemiyle araştırma yapan ekibin içinde yer aldığını ancak buzula inerek araştırma yapılmadığını söyledi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın