Deniz kaplumbağaları yapay zekâ tabanlı sistemle takip edilecek

MDN MEDIA

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü bilim insanları, Ada sahillerinde yumurta bırakan deniz kaplumbağalarını yapay zekâlı İHA’lar ile tespit edip gönüllülere haber vererek korunmalarını sağlayan bir sistem geliştirdi

AA muhabirine konuşan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Yeşilada, öğrencilerin Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Ever, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Direkoğlu ve Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğretim Üyesi Asst. Prof. Dr. Anna Prach ile işbirliği yaparak yumurta bırakan deniz kaplumbağalarını yapay zekâlı İHA’larla takip edecek yapay zekâ temelli bir proje geliştirdiklerini söyledi.

Kaplumbağalar sahile geldiğinde otomatik haber veriyor

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde özellikle çeşitli alanlardaki mühendislik öğrencilerinin birlikte çalışabilecekleri proje dersini müfredata eklediklerini ve multidisipliner proje çalışmaları yaptıklarını anlatan Yeşilada, KKTC sahillerine belli dönemlerde yumurta bırakmak için gelen deniz kaplumbağalarına ilişkin bir proje yürüttüklerini belirtti. Yeşilada,”Normalde bu kaplumbağaları koruma altına almak için gönüllülerin sahili fiziksel olarak taramaları gerekiyordu. Bizler, projemiz dahilinde kaplumbağalar sahile geldiğinde otomatik haber veren makine öğrenmesi tabanlı bir sistem geliştirdik” ifadelerini kullandı.

Ada genelindeki belli sahilleri İHA ile tarayıp gönüllülere otomatik mesaj gönderebilecek

Projenin, öğrenciler ile birlikte Taşkent Doğapark desteği ile yürütüldüğünü ifade eden Yeşilada, “Sahile gelen deniz kaplumbağalarını otomatik tespit edip gönüllülere geribildirim sunmak üzere öncelikle elektronik, bilgisayar ile havacılık ve uzay bilimleri mühendisliklerinden öğrencilerimiz, bir araya gelerek disiplinler arası bir çalışma yaptı. Yapay zekâ algoritması için öncelikle ‘caretta caretta’ fotoğraf ve görüntülerini kullanarak bir veri seti hazırlandı. Bu veri seti ile yapay zekâya deniz kaplumbağalarını tanımayı öğrettik. Ardından havacılık öğrencileriyle birlikte, sahili farklı özelliklerde kameralar ile tarayarak çektiği görüntüleri işleyip otomatize karar verebilen bir İHA geliştirildi. Geliştirilen yapay zekâlı sistem, Ada genelindeki belli sahilleri İHA ile tarayıp kaplumbağaların durumuna ilişkin gönüllülere otomatik mesaj gönderebilecek şekilde tasarlandı” şeklinde konuştu.

Bebek kaplumbağaların yumurtadan çıkış anının tespit edildiği yeni bir çalışmaya başlandı

Bir sonraki adımlarında, bebek kaplumbağaların yumurtadan çıkış anını tespit eden bir çalışmaya başladıklarını dile getiren Yeşilada, bebek kaplumbağalar üzerine yeni bir veri seti hazırladıklarını ekledi.

‘Gönüllülerin koruma faaliyetlerine yardımcı bir yapay zekâ inşa etmeye çalışıyoruz’

Yeşilada, “Sistemimiz tamamlandığında, kaplumbağalar Ada sahillerine gelip yumurta bıraktıklarında, gönüllü grupların otomatik bir şekilde koruma altına almasını sağlamaya çalışmak istiyoruz. Dolayısıyla gönüllülerin koruma faaliyetlerine yardımcı bir yapay zekâ inşa etmeye çalışıyoruz. Böylece yumurtadan caretta caretta çıktığında oradaki diğer hayvanların kaplumbağalara zarar vermesinin önüne geçmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

AA

Bunu Paylaşın