Dana Adası’ndaki tarihi çekeklerin sayısı arttı

MDN MEDIA

Mersin’in Silifke ilçesi kıyısında bulunan Dana Adası’nda, Tunç Çağı döneminde üretilen savaş gemilerinin çekekleri bulunmaya devam ediyor

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı, Sualtı Arkeoloğu Doç. Dr. Hakan Öniz, 2015 yılında keşfettikleri ve Tunç Çağı’ndan kalan tersanenin bulunduğu Dana Adası’nda, her sene belgeleme ve inceleme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Aynı anda 300 gemi yapılmış

Antalya-Mersin kıyı şeridinin yaklaşık 1000 kilometre olduğuna değinen Öniz, yeni keşiflerle birlikte, sahil şeridinde bulunan çekek sayısının 294’e çıktığını belirtti. Öniz, savaş gemilerinin aynı yıl içerisinde yeniden yapıldığını ve Akdeniz savaş gücüne dahil olduğunu düşünebileceklerini dile getirdi. Aynı anda 300 geminin yapılmasının, Akdeniz’deki siyasi, askerî ve ticari dengeleri değiştirebilecek kadar önemli olduğunu söyledi.

Gemiler, pek çok deniz savaşında ve göçte kullanılmış

300’e yakın çekek yerinin kanıtlandığını söyleyen Öniz, Dana Adası’nda yapılan gemilerin, Tunç Çağı’nda gerçekleşen deniz kavimleri göçü ile Yunanlılar ve Persler arasındaki deniz savaşları da dahil olmak üzere, yapılan çoğu savaşta kullanıldığını belirtti.

Ahşap gemilerin bakımı için de kullanılmış

Öniz bütün dünyanın, Mersin’de bulunan Dana Adası’nda yan yana oturtulmuş bir tersanenin varlığından ve 300’e yakın geminin yapılabildiğinden haberdar olduğunu söyledi. Bu çekek yerlerinin ahşap gemilerin yıllık bakımlarının da yapıldığı bir yer olduğunu ekledi.

DHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın