D-Marin Didim, yatların uğrak yeri olacak

MDN İstanbul

Doğuş Grubu’nun Didim’de yapımı devam eden ikinci marinası D-Marin Didim, 2009 sezonunda hizmete girecek

2009’da hizmete girerek denizde ve karada 1 200 tekneyi barındıracak olan D-Marin Didim Marina,  Doğuş Grubu’nun Turgutreis D-Marin’den sonra bu alandaki ikinci yatırımı olacak. Didim Yat Limanı 52 milyon dolara mal olacak.
1 200 tekne kapasitesiyle kış turizmine de hareket getirmesi beklenen D-Marin Didim, yap- işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek. 22 Şubat 2007’de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın temelini attığı marinanın işletme süresi ise 22,5 yıl olacak.
Doğuş Grubu, Turgutreis ve Didim yat limanlarının ardından Dalaman’da da bir marina yaparak sektördeki yatırımını 200 milyon dolara yükseltmeyi planlıyor. D-Marinlerin sayısı üçe çıktığında Türkiye’nin yat kapasitesinin yüzde 20’sini karşılar hale gelecek.
Türkiye’de bugün itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli 19 marina aynı anda 10 298 yatı barındırabiliyor. Deniz turizminden Türkiye’nin girdisi ise 2000-2006 yıllarında ortalama 3 milyar dolar olarak telaffuz ediliyor.

Didim Marina konumu ve teknik özellikleriyle dikkat çekiyor
Didim Marina, 287 000 m2 alanda yapılıyor. Marinada 1 150 metrelik ana dalgakıran ve 600 metre kuzeydoğusunda başlayan 625 metrelik tali dalgakıran bulunuyor. Ege Denizi’nden her yönde gidiş geliş yapacak yatların rotası üzerinde bulunan marina Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Datça, Marmaris, Fethiye güzergâhında seyredecek yatların da uğrak yeri olacak.
D-Marin Didim, Aydın’ın Didim ilçesi Sarıkum mevkiinde bulunuyor. Dünyaca meşhur Altınkum Plajı’na 1,5 kilometre mesafede inşa edilen marinanın İzmir, Aydın, Muğla karayollarına ve bölgedeki havalimanlarına bağlantısı var. Ayrıca denizyoluyla Turgutreis Yat Limanı’na 20, Bodrum’a ise 25 mil uzaklıkta yer alıyor.

Çekek alanıyla mega yatların tercih nedeni olacak
D-Marin Didim’in denizde bağlama kapasitesi 600 yat, karada park kapasitesi ise yine 600 yat olacak. Toplam 1 200 yata aynı anda teknik ve mekanik hizmet imkânı sağlanacak. 8 ila 50 metre arasında yatların bağlanabileceği marinada derinlik 3-10 metre arasında değişiyor. Marinada bulunan 400 tonluk travel lift, 40 tonluk trailer ve 70 000 m2’lik çekek alanı ise mega yatların tercih nedeni olacak.
Marinada travel lift, çekme-atma, alt yıkama ve temizlik, kışlık bakım ve hangar hizmetleri gibi teknik servis hizmetleri de verilecek. Öte yandan liman hizmetleri arasında palamar botu, dalgıçlık ve dalgıç tüpü doldurma; çevre koruma hizmetleri arasında ise liman içi tabii sirkülasyon sistemi, sintine/motoryağı alma istasyonu, evsel atık alma istasyonu, katı atık toplama-ayrıştırma istasyonu da bulunacak.

Ekim 2008’den itibaren bağlama yapılabilecek
Marinadaki ofis hizmetleri arasında hudut kapısı giriş-çıkış işlemleri, genel enformasyon, günlük meteoroloji bilgileri ve telekomünikasyon hizmetleri bulunacak. Ayrıca tüm bunların yanı sıra VHF haberleşme ve dinleme olanağı da olacak.
D-Marin Didim’in sosyal hizmetleri arasındaki alışveriş merkezi, duty free shop, restoran, cafe&bar, yat kulübü, yüzme havuzu, konaklama, spor salonu, fitness ve tenis kortu da 2009 sezonu için hazırlanıyor.  Limanda ayrıca banka, akaryakıt istasyonu, kültür merkezi gibi yan tesislerde hizmet verecek.
2008 yılının ekim ayından itibaren bağlama yapılabilecek olan marinada, tüm hizmetlerin yanında teknik işletmeler de servis verebilecek. Bu hizmetlerin arasında ahşap-mobilya, yelken-branda, elektrik-elektronik, torna-metal, boya-polyester, arma-donanım, havalandırma-soğutma, motor bakım-onarım da olacak.

Bunu Paylaşın